Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Sokszínű tehetséggondozás Székelyföldön

2018. július 3.

A Székelyföldi Tehetségsegítő Tanácsot (SzTT) 2013-ban tíz alapítótag hozta létre azzal a céllal, hogy a tehetséggondozás ügyének szervezett keretet biztosítson Székelyföldön. A tanács tevékenységeiről, tehetségsegítő munkájáról Bereczki Kinga alapító taggal beszélgettünk.

Hogyan, milyen programokkal és lehetőségekkel támogatja a helyi tehetségeket a szervezet? 

Az eltelt néhány esztendő alatt az SzTT kidolgozta a Székelyföldi Kincskereső tehetségazonosító programot, amelyet azóta is minden évben meghirdet és lebonyolít. A program során évente húsz-huszonöt gyermek számára Tehetségtábort szervezünk, továbbá eddig négy alkalommal Székelyföldi Tehetségnapot is rendeztünk, ahol a befutott tehetségek és tehetségígéretek bemutatásával, színes programokkal vártuk a résztvevőket.

Ezen kívül megalapítottuk a  Csutak Vilmos mentor díjat, amely egy művészi alkotásból, diplomából és 2000 lejes pénzjutalomból álló elismerés. A tehetséggondozásban kiváló eredményeket felmutató Székelyföldi pedagógusok, szakemberek részesülhetnek ebben a díjban, melyet eddig nyolc személy vehetett át.

A tanács további feladatai közé tartozik az Ady Endre ösztöndíj megfelelő lebonyolítása is. Ehhez kapcsolódóan hoztuk létre a Székelyföldi tehetségalapot, amely kiegészíti az Ady ösztöndíjak számát Székelyföldön. Szervezetünk további fontos feladatai közé tartozik a Nemzeti Tehetség Program népszerűsítése, az új Tehetségpontok létrejöttének, valamint a szakmai együttműködések ösztönzése a székelyföldi tehetséghálózaton belül.

Hogyan lehet bekapcsolódni a tanács tehetségsegítő munkájába? 

Egy szándéknyilatkozatot kell kitölteni, amely az SzTT honlapján letölthető formában megtalálható - két támogató javaslatra van szükség a tanács részéről. A végső döntést a tanács hozza meg.

Milyen feladatokat látnak el a tanácsot alapító szervezetek?

Tervezési, szervezési és bonyolítási feladataik vannak. Részt vesznek a programok megtervezésében, tartalmi fejlesztésében és a megvalósításban is.

A hetekben készült el a SzTT új honlapja. Miben történt változás, hogyan segíti az eddigi és további együttműködéseket ez a felület? 

Célunk az új honlappal, hogy egy helyen és könnyen kezelhető módon megtalálhatók legyenek a Székelyföldi tehetséggondozással kapcsolatos fontosabb információk, amelyek akár a kapcsolatteremtésben magyarországi vagy más partnerszervezetekkel, akár fejlesztési lehetőségek biztosításában segítik a tehetséggondozásban érdekelteket (pl. mentorok, tehetségpontok, stb.)

2016-ban és idén is Genius Loci Díjra jelöltek vállalkozásokat, jelöltjeik végül meg is kapták a díjakat. (2016 –Fleckhammer Otto és az Elco Rt.; 2018 - Paul Baan a Noaber Alapítvány alapítója) Miért fontos a szervezetnek a vállalkozói támogatás, hol és miben valósul meg egy ilyen együttműködés? 

Szervezetünk a tehetség ügyét a közösséget és a társadalmat is érintő ügynek tekinti. Számunkra fontos, hogy minden olyan szerveződés, amely ezt az álláspontot felvállalja, egy társadalmi összefogással együtt valósuljon meg. Úgy gondolom, ez adja meg a stabilitást és hitelességet az általa folytatott tevékenységek számára.