Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

A világ legkiválóbb ifjú természetfotósainak élvonalában Koncz-Bisztricz Tamás, a Matehetsz korábbi ösztöndíjasa

2022. február 22.

Koncz-Bisztricz Tamás már 14 évesen több rangos, hazai természetfotós pályázat I. helyezettje volt, míg a közelmúltban – 17 évesen – harmadszor nyerte meg az orosz Golden Turtle nemzetközi versenyt.  Az ifjú természetfotós a Matehetsz konzorciumban megvalósított, „Tehetségek Magyarországa” című kiemelt projekt ösztöndíjasaként közel 2700 kilométert utazott az országban, hogy felfedezze, majd mások számára is láthatóvá tegye a hegyvidék és a puszta sokak elől rejtőző, ám annál gazdagabb növény-és állatvilágát.

Tamás már kora gyermekkorában fokozott érdeklődést mutatott a fotóművészet iránt; négyévesen fogott először fényképezőgépet a kezébe. Tehetsége, töretlen lelkesedése, olthatatlan kíváncsisága és kitartása egyre komolyabb lehetőségeket teremt számára e területen.

A Matehetsz programja által biztosított támogatás időszakában Tamás és társai bebarangolták Magyarország kiemelten szép tájegységeit: jártak a Zemplénben, a Zselicben, a Mátrában és a Hortobágyon is, összesen egy bő hetet töltöttek különféle szálláshelyeken. A kirándulások során számos fotópályázaton nagy sikerrel szerepelt kép készült.
A támogatásnak is köszönhetően tizennégy évesen több hazai fotópályázaton ért el kimagasló eredményeket, mint például a Varázslatos Magyarország („kompakt szemszögből” kategória), a Magyar Rovartani Társaság XL. Magyar Rovarászati Napok alkalmából kiírt pályázata (alkalmazott művészet – Fotó kategória), a 2018-as Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál „Ember és Természet” c. fotópályázata. Képeit ez időben így jellemezte az egyik pályázat zsűritagja: „A bemutatott fotók esztétikai értéke és művészi hatásai is meggyőzőek. Letisztult kompozíciók és képkivágások jellemzik. A fény-árnyék hatások és színkontrasztok megjelenítése karakteres.”

 

A fényképezés az önkifejezésnek egy olyan művészeti ága, ami az alkotó látásmódjának megismertetéséhez fejlett csúcstechnológiát is igényel. Az ösztöndíjtámogatás révén Tamás fotós felszerelése is bővült egy Manfrotto Befree típusú könnyen hordozható, akár kerékpáron is szállítható, minőségi állvánnyal, amely érdemben hozzájárult a kreatív képek készítéséhez.

A támogatási időszakban az ifjú tehetség szándéka volt egy színvonalas, egyben autentikus helyen megrendezett kiállítás létrehozása, amelynek képanyagát a pályázatból finanszírozott utazások során készült nagyfelbontású, paszpartuzott fotókból állította össze. A kiállítás a Kiskunsági Nemzeti Park kecskeméti Természet Házában nyílt meg 2018 májusában, ahol 25 fotó volt megtekinthető egy hónapon át.

Tamás 2019-ben egy rangos nemzetközi fotópályázat keretében elnyerte „Az év ifjú madárfotósa” címet is, 2020-ban pedig a világ Legjobb Ifjú Makrófotósa lett a „Close-up Photographer of the Year” elnevezésű versenyen az egész apró gömbugrókát ábrázoló képével, amely a „Kis gömböc” címet viseli. Legutóbb már harmadszorra ítélték oda neki a Golden Turtle pályázat első helyezettét megillető díjat.

A jelenleg 18 éves természetfotós elmondása szerint elsősorban a kihívások, az új dolgok felfedezése motiválják, ezért nem kíméli sem magát, sem ruházatát a „zordabb” körülményektől sem. A területhez szükséges tudás elsajátítása, a folyamatos önképzés elengedhetetlenek számára. Ennek ellenére nem a fotózásból szeretne a jövőben megélni; elsősorban a természetvédelemnek szentelné az idejét, amelyben kiemelt szerepet tölt be a szemléletformálás.

A pályázat megvalósulását követően, azóta is figyelemmel kísérve Tamás pályáját, hiszünk abban, hogy az őt jellemző elhivatottság, szakmai alázat és kitartás mind segítik őt további céljai elérésében.


Szathmáry Melinda


Fotók: Koncz Miklós, Koncz-Bisztricz Tamás


A Képmás.hu a közelmúltban készített egy interjút Koncz-Bisztricz Tamással, amely ITT olvasható.