Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

4 milliárd forinttal támogatja a kormány a Nemzeti Tehetség Programot

2016. február 16.

2016-tól többszörösére emelkedik a Nemzeti Tehetség Program támogatási kerete

A kormány a korábbi támogatási összeget többszörösére növelve mintegy 4 milliárd forinttal támogatja 2016-tól a Nemzeti Tehetség Programot - közölte Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Kecskeméten. A Nemzeti Tehetség Program keretében a kormányzat 2,8 milliárd forint támogatást biztosít, amely további több mint egymilliárd forint fejlesztési forrással kiegészül - mondta az államtitkár a programot népszerűsítő roadshow első állomásán.

Az eseményt Kecskemét után további hat városban rendezik meg.

Novák Katalin hangsúlyozta: a program arról szól, hogy egészen fiatal korban megtalálják a tehetségeket, felkarolják őket, és hosszú távon sem engedik el a kezüket. Támogatják a családokat is, hiszen egy tehetséges gyermek óriási lehetőség, egy óriási kincs, ugyanakkor egy kedves tehertétel a család számára - fogalmazott az államtitkár. A sajtótájékoztatón bemutatták a program védnökeit: Csemer Boglárka énekest, Erdei Zsolt ökölvívót és Rátai Dánielt, a Leonar3Do feltalálóját. Bemutatkozott továbbá három kimagasló, a program ösztöndíját már elnyert tehetség: Bényei Éva Bernadett biológus, agykutató, Pirisi Máté népzenész, és a sakkozó Gledura Benjamin, akivel Novák Katalin lejátszott egy rövid partit. A sajtótájékoztatón a civil szervezetek képviseletében részt vett Szendrő Péter professzor, a MATEHETSZ alelnöke, az OTDT elnöke is. 

A Nemzeti Tehetség Program honlapján az olvasható, alapvető cél a Magyarországon és a külhoni magyarlakta területeken a tehetségsegítés fejlesztése. A program elfogadásával az Országgyűlés 2008 és 2028 között, 20 évre kiemelt lehetőséget ad a tehetséges fiatalok hosszú távú, folyamatos és biztonságos segítésére. A meghirdetett pályázatokra általában a köznevelésben és a felsőoktatásban, valamint a tehetséggondozásban résztvevők széles köre nyújthat be támogatási igényt, többek között köznevelési intézmények, felsőoktatási intézmények, illetve azok karai, egyesületek, alapítványok, közalapítványok, tehetségsegítő tanácsok. 2011 és 2014 között a 3,940 milliárd forint pályázati keretösszegekből összesen 2884 pályázat részesült támogatásban.