Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Átadták a Stipendium Peregrinum ösztöndíj okleveleit

2021. szeptember 6.

Ősszel 47 tehetséges fiatal kezdheti meg tanulmányait a világ legjobb külföldi egyetemein a Stipendium Peregrinum ösztöndíjjal, amelynek célja, hogy a tehetségek anyagi helyzettől függetlenül is lehetőséget kaphassanak.

2021. augusztus 30-án Áder János köztársasági elnök és Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter átadta az okleveleket a Stipendium Peregrinum ösztöndíj idei nyerteseinek a budapesti Sándor-palotában.

Az ösztöndíj keretében az érintett fiataloknak félmilliárdos támogatást ad a kormány; egy ösztöndíjast 2-22 millió forint közötti összeggel segítenek. Idén tíz tehetséges fiatal a Mathias Corvinus Collegiumtól kapja a támogatást.

A Stipendium Peregrinum ösztöndíj részeként az állam nemcsak a tandíjat, hanem a fiatalok minden egyéb költségét is állja - emlékeztetett Novák Katalin. Elmondta: a támogatás célja, hogy a tehetséges fiatalok a legjobb központokban gyarapíthassák tudásukat, majd azt Magyarországon kamatoztassák. Ennek megfelelően, akik egy-két évet tanulnak külföldön ezzel a támogatással, azoknak öt éven belül, akik ennél többet, azoknak tíz éven belül a támogatás idejének megfelelő ideig Magyarországon kell tanulniuk, dolgozniuk.

A miniszter beszélt arról is, hogy Magyarországon kiemelkedően tehetséges fiatalok is élnek, őket kormányzati eszközökkel is szeretnék támogatni. Ezt a célt szolgálja a Nemzeti Tehetség Program, amely évente 300-350 ezer fiatalnak nyújt segítséget tehetsége kibontakoztatásához.

Részletes tudósítás: (MTI)

A fotók forrása: Novák Katalin hivatalos Facebook oldala