Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Az Év Talentumai

2014. május 19.

Makra Noémi tornász, Fodor Mátyás néptáncos és Zsombori Balázs feltaláló vehette át 2014-ben az OFI által alapított „Az Év Talentuma” díjat.

2014. május 16-án a Nemzeti Színház Kaszás Attila-termében immár második alkalommal adták át az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) által alapított Az Év Talentuma Díjakat. Az öttagú bírálóbizottság három kategóriában – tudomány, művészet és sport – értékelte a diákokat. Minden ember kötelessége, hogy saját tehetségét kibontakoztassa, az őket nevelőknek pedig hozzá kell segíteniük a fiatalokat ahhoz, hogy talentumaikat szaporítani tudják - mondta Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár, a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum elnöke az Év Talentuma Díj átadó ünnepségén.

Sport kategóriában a díjat Makra Noémi, a magyar tornasport nagy ígérete kapta, aki jelenleg a szófiai Európa-bajnokságon vesz részt. Távollétében a díjat a Torna Club Békéscsaba Egyesület ügyvezetője vette át. Tudomány kategóriában Zsombori Balázs, a PictoVerb program feltalálója kapta az elismerést. Zsombori Balázs a Magyar Innovációs Szövetség által meghirdetett ifjúsági innovációs versenyen tűnt fel, majd találmányával együtt bejárta Európát, harmadik díjat nyert az európai innovációs seregszemlén és a magyar fiatalok képviselőjeként eljutott a Nobel-díj átadásra is. (Nobel szemináriumon a Tehetséghidakkal – korábbi interjúnk Zsombori Balázzsal.) A harmadik díjazott Fodor Mátyás, aki hétéves korától tagja, jelenleg szólótáncosa a Gyenes Néptánc Együttesnek, valamint szerepelt a Duna Televízió Fölszállott a páva című hagyományőrző műsorában. (Magyarborzási férfitáncok – Fodor Mátyás produkciója a Fölszállott a páva elődöntőjében.)

A díjakat a bírálóbizottság tagjai, Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum elnöke, Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója, Gubik Petra színész, a Sugarloaf zenekar énekese, Benedek Tibor, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya és Horváth Gyula egyetemi adjunktus, a Masat-1 projektmenedzsere adta át. Az egyedi bronzszobrokat Farkas Flóra és Jenei Szilveszter, a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola végzős diákjai készítették.

A díjátadó ünnepséget a Nemzeti Tehetség Program eddigi eredményeit bemutató szakmai konferencia előzte meg. A rendezvényen dr. Kaposi József, az OFI főigazgatója kifejtette: a három fiatal életútja azt példázza, hogy érdemes a tehetségek támogatására áldoznunk. S bár a tehetségek fölkarolásában mindig kulcsszereplő lesz a pedagógus, a tehetségek támogatásában állami és civil összefogásra van szükség – emelte ki Kaposi József. A Nemzeti Tehetség Program javára az 1823-as technikai számon lehet rendelkezni a magánszemélyek személyi jövedelemadójának úgynevezett második 1%-át felajánlva. A technikai szám, 1823, Petőfi Sándor születési éve, maga is a tehetség szimbóluma – mutatott rá a főigazgató. (Az 1% fölajánlásával kapcsolatos tudnivalók a www.1823.hu honlapon érhetők el.)

A szakmai konferencián bemutatkozott két művészetoktatási intézmény, a Weiner Leó zeneiskola, illetve a Szín-Vonal Alapfokú Művészetoktatási Intézmény. Az utóbbit képviselő Baranyai Zoltánné büszkén számolt be arról, hogy a MATEHETSZ által szervezett Országos Tehetségnapon, illetve a Tehetséglabirintus képzőművészeti műhelyének vezetőjeként évről-évre részt vesznek országos eseményeken. A Nemzeti Tehetség Program a képzéseket, szakmai kirándulásokat, nyári alkotó táborokat, iskolán kívüli további programokat támogató konstrukciói nagyban hozzájárulnak a pedagógusok és a tehetséges gyerekek fejlődéséhez egyaránt. Baranyai Zoltánné kiemelte a művészeti versenyek szervezésének fontosságát, hogy minél több diák megmérettethesse magát. Jó példa erre a hulladékból, újrafelhasznált anyagból tárgyalkotó verseny. A versenyek nemcsak azoknak fontosak, aki eredményesen versenyeznek, hanem az egész közösségre serkentőleg hatnak. Az NTP amellett, hogy feladata megteremteni a folyamatos tehetséggondozó tevékenység lehetőségét, ráirányította a figyelmet az egyéni fejlesztési tervek kidolgozásának fontosságára is. Az elmúlt kilenc év során számos mentort vontak be a munkánkba és szorosabbra fonódott a kapcsolat a szülőkkel is. A középiskolás diákmentorokra is jó hatással van a programokban való részvétel, hiszen jó példaképnek lenni, együtt dolgozni a kisebbekkel. Többen közülük a pedagógus pálya iránt is érdeklődni kezdtek – mondta el a Szín-Vonal AMI vezetője.

A tudományos utánpótlást kinevelő akkreditált kiváló Tehetségpontok közül a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium mutatkozott be, fölmutatva a hazai és uniós pályázatok hatását az intézmény tehetséggondozó tevékenységére. A megszólalók rámutattak az Arany János Tehetséggondozó Programok jelentőségére a hátrányos helyzetű tehetségek felkarolásában illetve bemutatták az Új Széchenyi Terv Öveges Programja keretében kialakított világszínvonalú dr. Béres József természettudományos laboratórium működését is, melyet 12 térségi általános iskolával közösen használ a gimnázium. A Bessenyei Gimnázium tanulói kiemelkedően teljesítenek a különféle tanulmányi versenyeken is. Az előadók úgy látják, a versenyre készülés mint motiváló tényező és maga a megmérettetés is komoly szerepet játszik abban, hogy a tudományos tehetségek fejlesztésére tett erőfeszítéseiket siker koronázza, diákjaik közül minél többen válasszanak természettudományos és műszaki pályát.

A konferencia zárásaként dr. Szvathné dr. Szalay Márta értékelte a Nemzeti Tehetség Program elmúlt két évét. (Nemzeti Tehetség Program – működésben. Korábbi interjúnk az előadóval.)

Az Év Talentuma Díjakat 2013-ban adták át először. Az első díjazottakat a tehetseg.hu az alábbi interjúkkal mutatta be:
Kalányos Melinda
Szabó Attila
Valkusz Máté