Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Az OKTV győzteseit és a Bonis Bona-díjas versenyfelkészítő pedagógusokat köszöntötték

2014. május 30.

72 iskola 108 tanulója és 49 eredményes versenyfelkészítő tanár vehetett át elismerő oklevelet május 30-án.

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) a magyar köznevelési rendszerben a tehetségek kiválasztásának és gondozásának legközismertebb, immár 92 éves hagyományokkal rendelkező fóruma. A középiskolai szakaszt lezáró vagy az azt közvetlenül megelőző évfolyamok tanulói számára meghirdetett versenyeket az oktatásért felelős minisztérium hirdeti meg, és – a középiskolák, valamint a kormányhivatalok közreműködésével – az Oktatási Hivatal (OH) szervezi.

Ebben a tanévben a 27 tantárgyból 38 kategóriában zajló versenyekre az OH 30417 jelentkezést regisztrált. Ez összességében 22062 diákot jelentett. (Egy tanuló több tárgyból is jelentkezhetett.) A tanulmányi versenyek népszerűségét jelzi, hogy 570 középiskolából, azaz középiskoláink több mint feléből indultak diákok ezen a megmérettetésen.

A döntőkben az 1-30. helyezést elérők 231 középiskola tanulói közül kerültek ki, ami azt mutatja, hogy igen sok intézményben folyik egy-egy területen magas szintű tehetséggondozó munka.

A díjazottak, felkészítő tanáraik és szüleik részvételével az ünnepélyes díjátadásnak a budapesti Móricz Zsigmond Gimnázium adott otthont 2014. május 30-án, pénteken 14 órától.

A díjkiosztó ünnepségen dr. Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár 72 középiskola 108 tanulójának adta át az 1-2-3. helyezésért járó díjakat.

Ezt követően került sor a Nemzeti Tehetség Program által alapított „Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” díjak átadására. Az OKTV díjátadó alkalmából sok éves eredményes tehetséggondozó munkájáért negyvenkilenc pedagógus, oktató részesült elismerésben. A Bonis Bona elismerést 2013-ban ítélték oda első alkalommal, a díjról részletesen a tehetseg.hu/bonisbona oldalon lehet tájékozódni.

Az ünnepségen további díjak átadására is sor került. Húsz matematika szakos tanár kapta meg a Graphisoft SE által alapított Graphisoft-díjat, amelyet azok érdemelnek ki, akik a matematika tantárgyban kiemelkedő tehetséggondozó munkát végeztek. A Balla György Matematikai Alapítvány a matematika verseny gimnáziumi kategóriája első helyezettjének adta át különdíját. A földrajz OKTV első három helyezettje – ebben az évben ötödik alkalommal – vehette át a Magyar Földrajzi Társaság által adományozott Ifjú Geográfus díjat.