Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Bolyai csapatverseny – tizedszer

2013. október 10.

Az idei tanévben rendezik meg tizedszer a Bolyai versenyeket. A csapatmunkára nevelő tehetségsegítő versengés idén természettudományi feladatokkal bővül.

„Kezdetben vala…” a Bolyai Matematika Csapatverseny, amely középiskolai tanárok kezdeményezésére jött létre, általános iskolások részére. Először 2004 őszén szervezték meg Budapest I-II-III. kerületében, 5-8. osztályos diákok évfolyamonként szerveződő 4 fős csapatai számára. A következő években a főváros további körzetei és vidéki megyék, valamint a 3-4. osztályosok is csatlakoztak.

A fővárosi kísérletből egy-két éven belül országos, sőt, már határokon átívelő mozgalom lett. 2012-ben matematikából már 30 000-nél is többen neveztek, anyanyelvből pedig több mint 16 ezer résztvevője volt a rendezvénynek!

A verseny népszerűsége annak köszönhető, hogy a szaktárgyi – kezdetben csak matematikai, majd anyanyelvi, most, a 2013-/14-es tanévtől pedig már természettudományokkal tovább bővült – tehetségsegítés mellett még egy fontos készségre tanítja meg az általános iskolásokat. A versengés izgalmát sikeresen ötvözi a magyar közoktatásban mind a mai napig nem kellőképpen jelen lévő együttműködés (kooperáció) ösztönzésével. A diákoknak nem csak a főként logikára, stilisztikára, kombinációs készségekre, az összefüggések felismerésére építő feladatokra kell felkészülniük. A sikeres szerepléshez előre ki kell alakítaniuk csapataikon belül a munkamegosztást, a team-taktikát, a közös gondolkodás és az együttes problémamegoldás leghatékonyabb formáját.

A verseny rendezői között találunk civil szervezetet, iskolát és magánszemélyt is. Matematikából az Összedolgozási Képesség Fejlesztéséért Alapítvány (röviden: ÖSSZKÉP Alapítvány), a Veres Péter Gimnázium és Nagy-Baló András szervezik és rendezik a 2013/2014-es tanévben a csapatversenyt. A felkészüléshez a korábbi évek feladatsorai és eredményei megtalálhatók a verseny honlapján; a verseny feladatait, megoldásait és eredményeit tartalmazó könyvek is ugyanott rendelhetők meg.

A 2013/2014-es tanévben a matematika versenyt az egész ország, valamint Kovászna és Hargita megye területén hirdették meg, megyei/körzeti írásbeli forduló, majd Kárpát-medencei (írásbeli és szóbeli) döntő formájában. Az anyanyelvi Bolyai Csapatversenyt magyar nyelv és irodalom tantárgyból országosan írták ki. Itt a szervezők között az ÖSSZKÉP Alapítvány és Nagy-Baló András mellett Tata város önkormányzata szerepel.

Idén először pedig a matematika, illetve az anyanyelv gyűjtőkategória alatt szereplő magyar nyelv és irodalom tantárgyak mellett a versenyt természettudományból is megrendezik, az 5-8. osztályos diákok évfolyamonként szerveződő 4 fős csapatai számára.

Természettudományi versenyszervezőként az Arany János Általános Iskola és Gimnázium csatlakozott a kezdeményezőkhöz. A Bolyai Természettudományi Csapatverseny még a másik két kategóriánál is összetettebb ismeretanyagot és készséget feltételez a versenyzők részéről. A feladatsor az évfolyamonként aktuális természetismeret, biológia, kémia, fizika, földrajz tantárgyak anyagára épül.

A legfiatalabbaknak, az ötödikeseknek olyan témakörökről kell számot adniuk, mint például: Ősz a kertben; Tájékozódás a térképen; Az időjárás és az éghajlat elemei; Változó földfelszín. A nyolcadikosok számára kijelölt ismeretanyag pedig így alakul: Az emberi test felépítése; A bőr és a mozgás szervrendszere; A táplálkozás, a légzés és a keringés szervrendszere; Közép-Európa országai; A földtörténet krónikája Magyarországon; A nemfémes elemek és vegyületeik.

A verseny honlapja: http://www.bolyaiverseny.hu/, e-mail címe: info [at] bolyaiverseny.hu, ide várják a szervezők az észrevételeket, javaslatokat, technikai kérdéseket, vagy akár a feladat-javaslatokat is.

Kapcsolódó személyek: 
Kapcsolódó intézmény, szervezet: