Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Bronzérem az EU Fiatal Tudósok Versenyének éremtáblázatán

2013. szeptember 26.

Egy bronzérmet és egy különdíjat szereztek a magyar fiatalok az EU Fiatal Tudósok Versenyén.

Egy bronzérmet és egy különdíjat szereztek a magyar fiatalok Európa legjelentősebb és legrangosabb, az Unió által évente szervezett tehetségkutató és -kiválasztó versengésén, az EU Fiatal Tudósok Versenyén, Prágában.  
 
A döntőben a 126 pályázó között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által rendezett 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három első díjas pályázatának készítője képviselte. Az európai ifjú tudósok négylépcsős versenyének első két fordulóját a résztvevő országok bonyolították, ahonnan a kiválasztott legjobb 2-3 pályamunkáról már a nemzetközi bírálóbizottság mondott véleményt. Ezt követően a kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vettek részt, ahol a nemzetközi zsűri személyes konzultációk során alakította ki a végleges sorrendet.
 
Az idei, szeptember 20. és 25. közötti európai döntőre 37 ország versenyzőit hívták meg. A prágai döntőben a 18 éves Zsombori Balázs (Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola, Budapest) „PictoVerb” elnevezésű pályázata a legjobb III. díjban (3500 euró), az ugyancsak 18 éves fiatal, Hegyesi Donát Sándor (Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen) pókerező robotja pedig különdíjban részesült, így elutazhat Grenoble-ba, az Európai Szinkrotonsugárzási Intézetbe. A díjat a cseh oktatási miniszter és a Cseh Tudományos Akadémia elnöke jelenlétében Patricia Reilly, az EU kutatási biztos kabinetjének tagja adta át Balázsnak és Donátnak.
 
A két magyar díjazott: Zsombori Balázs (balról) és Hegyesi Donát Sándor (jobbról)
 
A kimagasló sikert elért PictoVerb verbális kommunikációjukban akadályozott, ill. a nyelvi nehézségekkel küzdő embereknek segítséget nyújtó program, melynek kezelése egyszerű, könnyen elsajátítható, életkortól, iskolázottságtól független. A program „ápolási”, „általános életviteli” és „külső kommunikációs” szintjei a felhasználók kézügyességéhez igazodik, ugyanakkor a legalapvetőbb szükségletek kifejezése a csak vizuális információkra támaszkodók számára is használható. Magyar és angol nyelven is mobilizálható a tematikus adatbázisok szókincse, tartalma jelenleg programozói szinten tetszőlegesen bővíthető. 
 
A következő, a 2013/2014. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt – a “Magyar Tudomány Napja” rendezvénysorozat részeként – november elején egy szakmai rendezvény keretében hirdeti meg a Magyar Innovációs Szövetség a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában.