Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Bűvösvölgy, gamifikáció, digitális tanárjelöltek

2015. március 5.

Március 21-én negyedik alkalommal rendezik meg a Digitális nemzedék konferenciát. AJÁNLÓ.

Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara, a Neveléstudományi Intézet Információs Társadalom Oktató- és Kutatócsoportja, a Tempus Közalapítvány és az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesületének szervezésében 2015-ben március 21-én negyedik alkalommal rendezik meg a Digitális nemzedék konferenciát, melynek idei témája és alcíme az “Átjárható utak – párbeszéd és tanulás a digitális kultúrában”.

Az esemény egy olyan konferenciasorozat része, mely pedagógusok, szakemberek, szülők és leendő tanárok szakmai párbeszédére nyújt lehetőséget. Az idei Digitális nemzedék konferencia célja, hogy a résztvevők képet kapjanak saját és tanulóik szerepéről és lehetőségeiről a digitális világban. A plenáris előadások után 11 szekcióban egy-egy téma mélyebb kibontására is sor kerül. A konferencia fő témái az ismeretszerzés és ismeretátadás új formái az információs társadalomban, a játékosítás és a tabletek szerepe az iskolában, a modern kommunikációs eszközök pedagógiai alkalmazásának pszichológiai hatásai, illetve az IKT-eszközökkel támogatott tanulást segítő módszerek gyakorlati működése.

A “Digitális Módszertár – Animációkészítés” a tanórán címet viselő szekcióban az érdeklődők Mihályi Krisztina és B. Tier Noémi vezetésével megismerhetik és kipróbálhatják az animációkészítés fortélyait, és ötleteket kaphatnak a módszer pedagógiai alkalmazáshoz.

A Fromann Richárd vezetésével és számos neves szakember részvételével zajló szekcióban a játékosítás (gamifikáció) pedagógiai gyakorlatába tekinthetnek be a résztvevők. A meghívott szakértők rövid prezentációk formájában mutatják be saját tapasztalataikat a gamification oktatás területén történő alkalmazásairól, majd kerekasztal-beszélgetés keretén belül az elhangzottak megvitatására is lehetőség nyílik.

Barbarics Márta, a Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola pedagógusának kalauzolásában az érdeklődők interaktív gamification műhelyen vehetnek részt, melynek keretében kérdésfelvetésre és válaszkeresésre is alkalom nyílik. A “Kábel a Seholvidékre” című workshop az IKT eszközöknek a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, illetve sajátos nevelési igényű tanulók tanulási képességeinek fejlesztésében, felzárkóztatásában, integrációjuk megsegítésében betöltött szerepével fog foglalkozni, és jó gyakorlatok bemutatásával gyakorlatorientált módon kisiskolás kortól a felnőtt korosztályig hasznos tippeket ad a résztvevőknek.

Szintén a 2015-ös konferencián mutatkozik be a Bűvösvölgy, Magyarország első médiaértés-oktató központja. A szekcióban szó esik a médiaértés helyéről és  szerepéről az oktatásban, bemutatásra kerülnek az oktató központ alapításának céljai, és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szerepe a médiatudatosság propagálásában. A konferencia minden programja ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jó szívvel ajánljuk nem csupán a szakértők és pedagógusok, de a szülők számára is ezt a gondolatébresztő eseményt.