Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Csermely Péter újabb rangos nemzetközi díjat kapott

2013. október 27.

Az 1976-ban alapított világszervezet, a World Council for Gifted and Talented Children története során először díjazott magyar kutatót Csermely Péter professzor személyében.

A World Council for Gifted and Talented Children (WCGTC), vagyis a Tehetség Világtanács olyan civil szervezet, melynek célja a tehetséges gyermekek támogatása és pártfogása. Az egész földgolyót behálózó egyesület aktív tagjai között pedagógusokat, tudósokat, kutatókat, szülőket, oktatási intézményeket és más szervezeteket találunk, melyek a különböző korú tehetséges gyermekek fejlesztése és segítése mellett kötelezték el magukat. 
 
Idén augusztusban az amerikai Louisville-ben több mint negyven ország félezer képviselőjének részvételével huszadik alkalommal rendezték meg a világtanács konferenciáját, ahol a felkért előadók a korszerű tehetséggondozás és -fejlesztés új módszereiről, tapasztalatairól számoltak be. A találkozón hozták nyilvánosságra a világtanács által négy kategóriában odaítélhető díjak idei kitüntetettjeinek nevét is. A WCGTC elnöksége a beérkezett jelöléseket figyelembe véve hat szakember munkáját elismerve döntött a kiváló szolgálatért, a kreativitásért, a kutatásban, illetve a vezetésben elért eredményekért kiadható nemzetközi elismerésekről. 
 
A The World Council Distinguished Service Award kitüntetettje idén az Egyesült Államokban évtizedek óta tehetséggondozással foglalkozó Joyce VanTassel-Baska professzor asszony. A The International Award for Research két díjazottja két amerikai szakember: Sally M. Reis és Nicholas Colangelo. Az A. Harry Passow Award for International Leadership in Gifted Education elnevezésű díjat a tehetségekkel kapcsolatos tudományos ismeretterjesztésben jelentékeny eredményeket felmutató Taisir Subhi Yamin vette át. A The International Creativity Award idei kitüntetettje a Párizsban dolgozó Todd Lubart mellett Csermely Péter professzor. 
 
Csermely Péter a budapesti Semmelweis Egyetem biokémikus professzora, hálózatkutató és tehetséggondozó szakember, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. 1995-ben indította el a Kutató Diákok Mozgalmát (KutDiák), melynek segítségével több mint tízezer tehetséges magyar középiskolás tanuló kapcsolódhatott be a legmagasabb szintű tudományos kutatásokba. A Nobel-díjas Leon Ledermannal közösen 2002-ben alapította meg a Network of Youth Excellence (NYEX) hálózatát, mely tizenhárom ország hasonló szervezeteinek összefogásával a tehetségek tanórán kívüli fejlesztésével foglalkozik. 2006 óta a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke, 2012 óta a European Council for High Ability (ECHA, Európai Tehetségtanács) vezetője. 
Csermely Péter tizenöt könyvet írt, illetve szerkesztett (közülük öt foglalkozik a tehetséggel), 220 tudományos közleménye van. Az oktatás megújításáért felelős tagja volt a Sólyom László köztársasági elnök által 2008-ban életre hívott Bölcsek Tanácsának. A kutató diákokkal végzett munkájának elismeréseként az Ashoka International tagjai közé választotta. Számos díj és kitüntetés birtokosa, melyek között a tudomány népszerűsítéséért adható legmagasabb elismeréseket is megtaláljuk: 2003-ban az Európai Molekuláris Biológiai Szervezet a Science Communication Awarddal, 2004-ben az Európai Unió a Descartes-díjjal ismerte el munkásságát. 
Gratulálunk az elismeréshez!