Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Díjazzuk a tehetségek támogatóit!

2016. február 25.

Keressük a versenyszféra és a tehetséggondozó hálózat együttműködésének legszebb példáit. A Genius Loci Díjra március 7-ig lehetett jelölni. Díjátadó ünnepség: április 16.

Számos Tehetségpont és Tehetségsegítő Tanács köszönheti programjainak megvalósulását, pályázati eredményeinek sikeres fenntartását a pedagógusok elhivatottsága mellett annak, hogy egy-egy vállalkozás, cégtulajdonos fontosnak tartja a tehetséggondozás ügyét, és szaktudásával, kapcsolatrendszerével, illetve lehetőségeihez mérten anyagilag is támogat tehetséges fiatalokat, illetve számukra kidolgozott programokat. Tudjuk: a tehetséggondozás nem lehet az oktatási intézmények, iskolák, civil szervezetek belügye, hiszen a programokba bekapcsolódó fiatalok útja a munkaerőpiacon folytatódik, ahol a cégek versenyeznek a legjobb munkavállalók megszerzéséért és megtartásáért. Az üzleti szféra és az oktatási szektor közös ügye tehát a tehetségek fejlesztése. A Genius Loci díjra 2016-ban második alkalommal jelölhették együttműködő partnereiket, támogatóikat a tehetségsegítő hálózat tagjai.

A korábbi díjazottakról

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) tavaly adta át első ízben a „Genius Loci – vállalatok és vállalkozók a tehetségekért” elismerést olyan hazai és határon túli cégeknek, amelyek a megelőző két év során példaértékű együttműködéseket valósítottak meg Tehetségpontokkal és Tehetségsegítő Tanácsokkal. A díjazottak között voltak olyan nagyvállalatok, mint a rangos művészeti díjat alapító, és a díjazott műveknek a középiskolai irodalomoktatásba való bevonását is előmozdító Aegon Magyarország, a munkatársai pro bono mentori szerepvállalását CSR-programja részeként támogató IBM és a National Instruments, a szakmai gyakorlati helyszínként és diplomamunkák elkészítésének támogatásában is élen járó evopro csoport, az ösztöndíjpályázatot is működtető LogMeIn vagy a széles körű tehetségtámogató programjáról ismert MOL csoport.

A tehetségtámogatás azonban nem a nagyok kiváltsága: ezt igazolják a helyi és regionális kategóriában kiosztott díjak is. Sokszor egy-egy sikeres helyi vállalkozó teremt lehetőségeket tehetséges fiatalok számára a településen vagy a kistérségben, ahogyan ezt teszi évről-évre dr. Halász Éva, a bicskei Arany Sas Gyógyszertár tulajdonosa, a zenei tehetséggondozás fölkarolója vagy Dancsó János bátonyterenyei asztalosmester, a kistérség kétkezi tehetségeinek támogatásával. Akad arra is példa, hogy egy helyi vállalkozás világversenyekig juttat el fiatalokat: a Sáhó Műhely Kft. az innovatív járművek tervezői versenyében támogatja hosszú évek óta a győri Széchenyi István Egyetem csapatát. Szintén kiemelkedő jelentőségű, hosszú távú kapcsolatot díjazhattunk a DDC váci átfogó tehetségtámogató programjainak és az Astellas Pharma gyógyszergyár és a Semmelweis Egyetem Kerpel-Fornius Ödön tehetségprogram együttműködésének elismerésekor.

Megismerhettünk olyan kezdeményezéseket is, amelyek a vállalat jellegéből, telephelyeinek földrajzi elhelyezkedéséből adódóan is a székhelyként szolgáló településen túlmutatóan, regionális szinten veszik ki részüket a tehetségek támogatásából. Ilyen a Barkász Sándor által alapított Dél-Alföldi Taletum Akadémia (DELTA), a Phoenix Mecano széleskörű regionális tehetségtámogató tevékenysége Kecskemét környékén, vagy a GI Hungary által támogatott Nyíló Világ Középiskolai Tehetségtámogató program Észak-Magyarországon. Végül, de nem utolsósorban kiemelkedő szerepet visz a regionális tehetségtámogatásban a vajdasági magyar nyelvű tehetséggondozást támogató Masterplast YU.

A díjról minden információ elérhető a tehetseg.hu/genius-loci-dij honlapon. A díjkiosztó gálára 2016. április 16-án kerül sor. Regisztráció itt.