Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

ECHA konferencia a 21. századi tehetséggondozó munka jegyében

2018. augusztus 28.

Tizenhatodik alkalommal tartotta meg konferenciáját az Európai Tehetségtanács. Idén a dublini Croke Park Stadion adott otthont a négynapos tehetséggondozó szakmai rendezvénynek. A kétévenként megrendezésre kerülő, a világ több mint 50 országából érkező, ismert és elismert szakembereket felvonultató szakmai fórum fő témája a 21. századi tehetséggondozó munka volt.

2018-ban a  konferencia helyszíne az eddigi gyakorlatoktól eltérően a Croke Park Stadion volt. A nem mindennapi helyszínválasztás szimbolikus jelentőségű, hiszen Európa harmadik legnagyobb stadionja számos nemzeti sport- és koncertesemény mellett olyan rendezvényeknek adott otthont, mint a 2003-as Speciális Olimpia vagy az 50. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus 2012-ben. Az ECHA konferencia fő szervezője Colm O’Reilly volt, aki a DCU-n (Dublin City University) működő fiatal tehetségeket támogató központ, a CTYI (Centre for Talented Youth) igazgatója.

Az ünnepélyes megnyitó után a résztvevők Francoys Gagné előadását hallgathatták meg. A világhírű kanadai professzor, akinek differenciált tehetségmodellje igen népszerű a hazai oktatási intézmények tehetségprogramjaiban, egy rövid elméleti összefoglaló után a kutatásainak tapasztalatairól és a gyakorlati tennivalókról beszélt.

Gagné nyitóelőadását követően négy nap alatt hat nemzetközi szakember tartott plenáris előadást: Heidrun Stöger, aki az európai tehetségkutatások egyik legismertebb alakja, Jonathan Plucker kreativitás- és oktatáspolitika-kutató, valamint Tracy Cross, a tehetségek szocioemocionális fejlődésével és a tehetségtanácsadással foglalkozó, nemzetközileg elismert szakember. David Cuartielles Svédországból, Anne Looney Írországból érkezett kutatók voltak és előadott Karine Verschueren, a belgiumi Leuveni Katolikus Egyetem professzora. A plenáris előadások mellett lehetőség nyílt a területen dolgozó kutatók és gyakorló szakemberek előadásainak meghallgatására. A workshopok, szimpóziumok és szekcióülések a tehetségfejlesztés európai és Európán kívüli módszereire fókuszáltak. Az idei konferencia kiemelkedően nagy számban biztosított lehetőséget a tehetséggondozásban elmélyült szakembereknek, hogy jó gyakorlatokat és kutatási eredményeket ismertessenek meg kollégáikkal. A Croke Park Konferencia Központban harminc poszter prezentációt tekinthettek meg a résztvevők.

Dr. Péter-Szarka Szilvia (Magyarország, Debreceni Egyetem) és Prof. Dr. Heidrun Stöger (Németország, Regensburgi Egyetem)

Magyarország évtizedek óta jelen van az ECHA konferenciákon és az ECHA különböző testületeiben, a hazai nagy kutatások és projektek mindig jelentős érdeklődésre tartanak számot. Az idei évben különböző profilú magyar szervezetek, tehetséggondozó intézmények képviseletében összesen 15 fő vett részt az ECHA konferencián. A magyar kollégák szimpóziumokon, szekcióüléseken és poszter prezentációkon keresztül mutatták be a legújabb hazai kutatásokat, jó gyakorlatokat és a nemzetközi tehetséggondozást segítő munkájukat. Az Európai Tehetségsegítő Hálózat (ETSN) eredménye, hogy a kárpát-medencei tehetséggondozó programok egyre nagyobb számban kapcsolódnak be a nemzetközi tehetségsegítő munkába. Dr. Váradi Natália a Beregszászon működő „Genius” Jótékonysági Alapítvány tevékenységét ismertette poszterével a dublini konferencián.

A magyar delegáció

Az Európai Tehetségsegítő Hálózat (ETSN) működését az érdeklődők egy szimpózium keretében ismerhették meg, melyen rendkívül nagy számú érdeklődő vett részt. A szimpózium levezetője Albert Ziegler professzor volt, az előadók között szerepelt Fuszek Csilla, az ETSN koordinátora, aki a tehetségsegítő hálózat történetét és eddigi eredményeit mutatta be. Csermely Péter professzor a hálózatokban rejlő lehetőségekről, a hálózatos gondolkodás előnyeiről beszélt, míg Lianne Hoogeven a Tehetség Központok kvalifikációs bizottságának munkáját ismertette. Lukás Kyzlík a fiatalok szerepvállalását részletezte és beszámolt az ETSN Youth Platformjának eddigi működéséről. Brém Gergő az egyik Európai Tehetségközpontból érkezve a Jövőt Építők Generációjáról beszélt, majd a szolvén és dán Európai Tehetségközpont is bemutatta működését egy-egy 15 perces prezentáció keretében.  

 

Prof. Dr. Csermely Péter előadása a megnyitó ünnepségen

A konferencia négy napja alatt az említetteken kívül több magyar szakember prezentációjára sor került. Prof. dr. Fülöp Márta, a Magyar Tudományos Akadémia professzora a versengés témájáról vezetett szimpóziumot. A délutáni program egyik legérdekesebb prezentációja a professzor asszonyé volt, amiben kutatásait ismertette: összehasonlította a Waldorf iskolák és a hagyományos értelemben vett „versenyistállók” tanulóinak versenyhelyzetekhez való viszonyát, a versenyhelyzetek egyénre gyakorolt hatásait.

A magyar résztvevők a szimpóziumokon kívül változatos témákról tartottak inspiráló prezentációkat. Dr. Győri János a középiskolás korú, speciális matematika szakos tanulók körében végzett kutatásának eredményeit osztotta meg a hallgatósággal, Hornyák Balázs a magyar zenei tehetséggondozásról beszélt és ismertette az Andor Ilona Iskola Ének -Zenei Általános és Alapfokú Művészeti Baptista Iskola zenei tehetséggondozó gyakorlatát. Soós Antalné Molnár Erzsébet a tiszaföldvári Vadárvácska Óvoda, Dr. Molnárné László Andrea a székesfehérvári II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tehetségsegítő gyakorlatát mutatta be.

Dr. Péter-Szarka Szilvia, a Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézetének munkatársa, aki az Új Nemzedék Központ delegáltjaként érkezett a konferenciára, több prezentációt is tartott kollégáival. Nagy Brigitta tanítványával közösen a 3 és 6 évesek körében végzett kutatási tapasztalatairól beszélt. Az előadás során bemutatott eredmények alapján úgy vélik, hogy a végrehajtó funkciók korai fejlesztése elősegíti az önszabályozó folyamatok optimális alakulását, és a korai életévekben a tehetség motivációs aspektusának egyik meghatározó összetevőjét jelenti. Dr. Péter-Szarka Szilvia Dr. Klein Balázzsal tartott közös előadásában az EFOP 3.2.1.-15-2016-00001 Tehetségek Magyarországa projekt keretében végzett online tehetségazonosítás eddigi eredményeiről beszélt. Az előadást követően több országból (Belgium, Hollandia, Németország) is érdeklődtek az online képességtesztek, a SAM online intelligenciateszt használatával történő csoportos, iskolai tehetségazonosítás lehetőségei iránt.

Dr. Péter-Szarka Szilvia, a Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézetének munkatársa és Nagy Brigitta tanítványa

Nagyon érdekes és elgondolkodtató prezentációt tartott Dr. Orosz Róbert, a Debreceni Egyetem oktatója. Robert Sternberg 2016-ban a bécsi ECHA konferencián tartott előadása inspirálta a kutatást, melynek témája a „bölcsesség” volt. A Matehetsz szervezésében megvalósult Magyar Templeton Program keretén belül lezajlott kutatásban a Program résztvevőit kérdezték a kutatók a bölcsesség fogalmáról, általuk bölcs embernek tartottak jellemvonásairól és a bölcsesség szerepéről a társadalomban.

Nádas Rita programvezető a „Go2uni program” lehetőségeiről beszélt az ECHA konferencián, amely az Euroexam International külföldi továbbtanulást segítő programja. A Go2uni 350 fő körében végzett kérdőíves kutatás eredményeire támaszkodva arra a megállapításra jutott, hogy a vezető brit egyetemeken tanuló közép-európai diákoknak könnyebb volt az első egyetemi év és az átmenet a gimnázium és az egyetem között, mint azt a diákok előzetesen várták, bizonyos készségekben - esszéírás, vitázás, kritikus gondolkodás­- azonban hiányosságokról és kihívásokról számoltak be. A legtöbben nem kaptak a jelentkezésük során segítséget vagy elég információt. A tapasztalatok alapján alkották meg a Go2uni jelentkezéstámogató programot.

Nádas Rita (Go2uni program), Brém Gergő (Jövőt Építők Generációja), Dr.Orosz Róbert (Debreceni Egyetem)

Aki részletesebben elmélyülne a konferencia programjában, az tájékozódhat a konferencia szervezői által szerkesztett honlapon. Érdekessége volt a konferenciának, hogy ez volt az első alkalom, amikor a résztvevők számára mobil applikáció készült.

Az ECHA tagjai a kétévenként rendezett konferenciákon általános közgyűlést is tartanak. Az idei évben a közgyűlés fő témái között szerepelt a kvalifikációs bizottság tagjainak megválasztása, az Európai Tehetséghálózat szervezeti és működési szabályzatának az elfogadása, az előző évi költségvetés elfogadása, és javaslatot tettek az úgynevezett alapító, illetve tiszteletbeli elnöki pozícióra is.

Külön érdekessége volt az ECHA konferenciának, hogy az ETSN most tartotta az első Általános Közgyűlését, ahol a konferencián résztvevő Európai Tehetségközpont képviselői mellett számos Európai Tehetségpont képviselő is részt vett. Albert Ziegler professzor beszámolt az ETSN eddigi eredményeiről, a közös projektek helyzetéről. Nem sokkal a konferencia előtt az ETSN kiküldte második nemzetközi hírlevelét.

A dublini konferencia lehetőséget biztosított arra, hogy ismét találkozzanak az ETSN Youth  Platform tagjai és közös projektekben gondolkodva folytassák a gyakorlatban megkezdett munkát. Pálvölgyi Ádám magyar résztvevő workshopot tartott a YouTube Channel Project tagjainak és videó és fotó formájában dokumentálta az eseményeket. A részt vevő 45 fiatal összesen 10 országból érkezett és beszélgetett 3 napon keresztül a tehetséges fiatalok helyzetéről. A Youth Platform tagjainak két alkalommal lehetőségük volt részt venni az ECHA konferencián, a záró alkalmon beszámoltak a dublini találkozó legfontosabb elemeiről is.

Összefoglalva nagyon eredményes és sikeres konferencián vehettek részt a magyar delegáltak. A szervezőknek sikerült érdekes és tartalmas szakmai programot összeállítani. A konferencia vitathatatlan jelentősége, hogy nagy számban adott lehetőséget nemzetközi jó gyakorlatok bemutatására.

Az ECHA következő konferenciáját Portóban rendezi 2020-ban. Ezzel kapcsolatban az Európai Tehetségtanács honlapján tájékozódhatnak. 2019-ben pedig az ECHA első alkalommal szervez tematikus konferenciát a horvátországi Dubrovnikban.