Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Elindult a tanulmányi versenyekkel kapcsolatos kutatás

2014. január 16.

A MATEHETSZ megbízásából pályakövetés témájú kutatás készül Versenygyőztesek pályakövetése, versenyek és versenyzés címmel.

A MATEHETSZ megbízásából pályakövetés témájú kutatás készül Versenygyőztesek pályakövetése, versenyek és versenyzés címmel prof. Fülöp Márta vezetésével, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karának (ELTE-PPK), illetve az MTA TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetének (MTA TTK KPI) munkatársai közreműködésével. 
 
A kutatás elsődleges célja annak feltárása, hogy mi segíti az eredményes fiatalokat abban, hogy jól teljesítsenek; mi kell ahhoz, hogy az eredményes diákokból sikeres felnőtt válhasson. Erről a témáról eddig meglepően keveset tudunk, pedig a tehetséges fiatalok hatékonyabb segítéséhez elengedhetetlen információkról van szó.
 
A vizsgálati csoportba olyan 14-35 év közötti fiatalokat keres a MATEHETSZ, akik gazdag versenyzési tapasztalattal rendelkeznek, regionális, országos vagy akár nemzetközi versenyek döntőjébe kerültek.
 
A kutatás két részből áll. Az első részben egy online kérdőívcsomagot fognak kitölteni a 14-35 éves fiatalok. A kérdőív teljesítményhelyzetekhez, elért eredményekhez kötődő kérdéseket tartalmaz. A kérdőív kitöltése 2014. február 28-ig befejeződik.
 
A kutatás második részében 60-90 perces mélyinterjúk készülnek olyan egykori és jelenlegi fiatalokkal, akik saját területükön eredményesen versenyeznek/versenyeztek. Az interjúk során elsősorban a különböző teljesítményhelyzetekkel kapcsolatos tapasztalataikról kell beszámolniuk a résztvevőknek.  
 
A kutatás eredményei várhatóan 2014 májusában lesznek elérhetőek. 
 
A kutatásban résztvevő fiatalokat a MATEHETSZ e-mailben, illetve versenyeztető tanárokon, versenyfelkészítő szakkörvezetőkön keresztül keresi meg.