Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

A felfedezettjeink pályázat 2017-es fődíjasai

2017. március 29.

Bemutatjuk a „Felfedezettjeink” című pályázat 2017. évi fődíjasait

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács évek óta nagy érdeklődés mellett hirdeti meg a „Felfedezettjeink” pályázatot. A pályázatra a hazai és határon túli Tehetségpontok, Tehetségsegítő Tanácsok és a Matehetsz tagszervezetei nyújthattak be ajánlást, saját tehetségsegítő közösségük által felfedezett, 25 évnél nem idősebb, kiemelkedően tehetséges fiatalok bemutatásával. Az idei évben a zsűri döntése alapján tizenhárom fiatal nyert el ösztöndíjat: fődíj, különdíj és prezi különdíj kategóriákban. Most bemutatjuk az idei év három kiemelkedő tehetségét, akik a pályázat fődíját nyerték el.

 

Wendler Enikő (17 éves, Veszprém) - Fuvola virtuóz

Wendler Enikőt a győri Talentum Műhely és Tehetségpont jelölte a Felfedezettjeink ösztöndíjra. A fiatal tehetség már kisgyermekkora óta tudatosan készült pályájára, így számos hazai és külföldi sikert könyvelhet el magának a fuvola területén. Enikőnek támogató családja mellett rengeteg barátja van, szeret szerepelni és nem fél a kihívásoktól sem. 2016-ban felvételt nyert a bécsi Akadémiára, ahol a különleges tehetségek osztályába került, majd szerepelt a Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutató műsorban is. 2016 decemberében meghívták az USA nemzetközi zenei versenyére, ahol First Prize díjat nyert el.

2017-ben újra versenybe száll a Virtuózok fődíjáért, valamint részt vesz Bukarestben a fuvolisták nagy európai versenyén is. Néhány év múlva tanulmányait, a berlini Filharmonikusok Akadémiáján szeretné folytatni. Hosszútávú célja, hogy Emmanuel Pahud tanítványa lehessen.

Interjú Wendler Enikővel.

 

Szögi Roland (Zenta 16 éves, Zenta) - Megszállott matematikus

Szögi Rolandot a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium geometriai szaktanára jelölte a Felfedezettjeink ösztöndíjra. A fiatal tehetség jelenleg is az intézmény matematika szakos tanulója. Roland tanulmányi eredményei kimagaslóak, szorgalmas, aki gyors kreatív ötleteivel oldja meg a versenyfeladatokat, ügyesen vesz részt problémamegoldó gyakorlatokon, aktívan segít társainak is. Matematikai tehetsége már a felvételi vizsgára való felkészítő előadások során megmutatkozott, az első évben kitűnő osztályzatai mellett a versenyeken is jól teljesített.

A fiatal tehetség rövidtávú tervei közé tartozik, hogy minél sikeresebben felkészüljön az elkövetkezendő versenyekre, és azokon a lehető legjobban szerepeljen. A hosszú távú céljai között szerepel egy középfokú nyelvvizsga letétele angol nyelvből. Szeretné a gimnáziumi éveit színkitűnő eredménnyel elvégezni, ezután matematika vagy fizika szakon folytatná tanulmányait.

Interjú Szögi Rolanddal.

 

Nikolényi Gergő (20 éves, Szeged) - Biológiai kutató

Nikolényi Gergőt a Szegedi Radnóti Miklós kísérleti Gimnázium jelölte a Felfedezettjeink ösztöndíjra. Gergő kiemelkedő gondolkodási képességei már az iskolai szakkörön is megmutatkoztak, a tagozaton eltöltött két és fél éve alatt a fiatal tehetség bebizonyította, hogy nemcsak országos, hanem nemzetközi szinten is kiemelkedő tehetséggel bír. Tehetsége nem csupán gondolkodási képességeiben, hanem egyedülálló szorgalmában is megnyilvánul. Együttműködési és kommunikáció készsége is kiváló, így a team munkában is jelentős hozzáadott értéket képes teremteni. 2014-ben az Európai Unió Természettudományos Diákolimpiáján (EUSO) a biológia feladatokban nyújtott kiemelkedő teljesítményével járult hozzá ahhoz, hogy csapata az 50 európai csapat között nyolcadik helyet és ezzel a legjobb ezüstérmet szerezte meg. Ugyanilyen kiemelkedő eredmény, hogy 2014. júniusában, a világ legelismertebb műszaki egyetemén, az MIT-n (Massachussets Institute of Technology) megrendezett szintetikus biológia versenyen (iGEM) is kiemelkedő teljesítménnyel, a Legjobb Kísérleti Mérés díját (Best Experimental Measurement) nyerte el csapatával, amelyben Gergő vezette a molekuláris biológiai csoport munkáját.

Kiemelkedő biológia eredményei mellett angol tudása is messze az átlag feletti, 8.0-s átlagú IELTS nyelvvizsgát tett. Ezenkívül rendszeresen sportol: falat mászik, kerékpározik és fut. Jelenleg a világ egyik elitegyetemén, Cambridge-ben tanul, tervei azonban szülőhazájához kötik jövőjét: itthon szeretne kutatói pályára lépni.  

Interjú Nikolényi Gergővel.