Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Felfedezettjeinket is díjazta a MOL Tehetségtámogató Programja

2014. január 13.

A MOL cégcsoport Új Európa Alapítványán keresztül 2006 óta támogatja a fiatal tehetségeket, így az elmúlt évek során közel 3000 sportoló és művészeti vagy tudományos pályára készülő fiatal fejlődését segítette anyagi támogatással.

A 2013/2014-es tanévben a MOL Tehetségtámogató Programja összesen 18 millió forinttal segíti 87 tehetséges fiatal pályafutását. A MATEHETSZ felfedezettjeit a MOL programja mind a művészeti-tudományos kategóriában, mind „Klasszisként” támogatta. 
A Tehetségtámogató Program három területen: művészet-tudomány, sport és klasszis kategóriákban díjazta a fiatal tehetségeket. A klasszisok közé olyan 18. életévüket betöltött fiatalok jelentkezhettek, akik a megelőző években már elnyerték valamely területen a MOL támogatását. 
 
A kategória tíz nyertese között három fiatal a MATEHETSZ Felfedezettjeink pályázatának a nyertese volt korábban. Batki Júlia, a Pro Scientia Díj Aranyérmes kutatója többek között az uracil-tartalmú DNS sorsával foglalkozik ecetmuslicák vizsgálatán keresztül, kutatói munkáját idén a MOL is támogatja. Nyerki Emil korábban a MATEHETSZ Gondolkodj üzletben! címet viselő workshopján fejlesztette tovább azt a módszerét, mellyel a vetőmagok terméshozama növelhető, mára pedig már nagy cégekkel is együtt dolgozik.
 

Nyerki Emil mágnesnövényei
 
Vámi Tamás Álmost szintén klasszisként támogatja a MOL, a fiatal 2012-ben volt a MATEHETSZ egyik felfedezettje, és 2013-ban a Tehetséghidak Programjába is bekapcsolódott diákmentorként. 
 

Vámi Tamás Álmos
 
A Tehetségtámogató Program művészeti és tudományos kategóriájában támogatást nyert Szokolay Ádám Zsolt zongorista, a MATEHETSZ egyik 2013-as felfedezettje és Mohai Zsófia oboista, a 2012-es év fiatal felfedezettje. 
 

Mohai Zsófia
 
A MATEHETSZ büszkeségei mellett az idei támogatottak között van többek között a 16 éves Dolfin Balázs csellista, több nemzetközi zenei verseny győztese, a Zeneakadémia Különleges Tehetségek Előképzőjének hallgatója és a 10. Nemzetközi Junior Természettudományi Olimpia csapata, akik a korábbi évekhez hasonlóan várhatóan idén is több arany- és ezüstéremmel térnek majd haza a külföldi diákok rangos versenyéről.
 
Az értékelésben szakértő zsűri vett részt. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Esztó Zsuzsa zongoraművész, a Zeneakadémia tanára, Devich Márton újságíró, Gereben Ágnes irodalomtörténész és Várkonyi Péter mérnök, a BME tanára segítették a kiválasztást. 
 
A végső döntést az Új Európa Alapítvány kuratóriuma hozta meg, melynek tagjai az értékelés során az eddig elért eredményeket és a rászorultságot vették figyelembe. A közel 90 tehetséges fiatal a Budapest Music Centerben vehette át az elismerő oklevelet Ónodi Eszter színművésztől, az Új Európa Alapítvány jószolgálati nagykövetétől és Felméry Lilitől, aki az Operaház balerinája és egyúttal a program egyik korábbi támogatottja. 
 
A díjkiosztóval egybekötött “Játsszunk együtt!” című koncerten a MOL Tehetségtámogató Program korábbi komoly zenei támogatottai léptek fel Érdi Tamás zongoraművész társaságában. A támogatást nyert tehetségek útiköltségre vagy eszközvásárlásra fordíthatják az összeget. 
 
Ezúton is gratulálunk a győzteseknek és további kitartó, áldozatos munkát kívánunk nekik!