Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Folyamatos támogatásban részesülnek a magyar tehetségígéretek

2022. október 27.

A Matehetsz a Nemzeti Tehetség Program keretében folytatott tevékenységeiről, valamint az európai tehetséggondozás aktuális híreiről tartott sajtótájékoztatót október 27-én, a Tehetségházban

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) a hazai tehetséggondozás aktív szereplőjeként sajtótájékoztatót tartott a Nemzeti Tehetség Program keretében megvalósított pályázatairól és azok eddigi eredményeiről 2022. október 27-én, csütörtökön.

A sajtótájékoztató kapcsán Nagy-Vargha Zsófia a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára elmondta: „A tehetségek folyamatos segítése a magyar nemzet egészének kiemelten fontos érdeke és feladata, ezért fogadta el az Országgyűlés 2008-ban a Nemzeti Tehetség Programot. Ennek célkitűzése összefogni az állami, önkormányzati és civil programokat. Magyarországon a tehetségbarát társadalom kialakítása és fenntartása is jó úton halad. 2009 és 2022 között eddig csaknem 19 ezer projekt támogatásáról született döntés, több mint 33 milliárd forint összértékben.”

Az esemény fővédnöke Dr. Polonkai Mária, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke köszöntötte a sajtótájékoztatón egybegyűlteket.

A sajtótájékoztatón Bajor Péter, a Matehetsz ügyvezető elnöke, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával a 2021 és 2022-ben megvalósított tehetséggondozó tevékenységek hazai sikereiről számolt be. Ebben az időszakban a Matehetsz az NTP-TK-M-21 Hazai és határon túli tehetséggondozó képzések és programok támogatása, valamint az NTP-HTSZ-EU-M-21 Tehetségfejlesztő szervezetek támogatása, tehetségszűrés, - azonosítás rendszereinek, komplex eszközeinek fejlesztése című projektjeinek keretében csaknem 700 tanulót és közel 600 pedagógust ért el.

Dobos Andrea, a várpalotai Vásárhelyi András Tagiskola tagintézmény-vezetője a komplex intézménytámogató programban való együttműködésről számolt be. A várpalotai iskolában a tavalyi tanév során heti 16 órában, 15 pedagógus közreműködésével valósultak meg tehetséggondozó foglalkozások. Az intézményvezető a program egyik fontos tapasztalatát is kiemelte, mely szerint az iskolai tehetséggondozás mindig három pillérre épül: a pedagógusra, a tanulóra és a szülőkre, valamint a közöttük lévő összehangolt közös munkára.

A 2015 óta egyre bővülő tehetséghálózat, az Európai Tehetség Központ (EUTK) igazgatója Fuszek Csilla beszámolójában elmondta, hogy a Nemzeti Tehetség Program támogatásának köszönhetően a Matehetsz keretein belül működő Európai Tehetségközpont idén is folytatta az Európai Tehetségsegítő Hálózat (ETSN) fenntartásához és fejlesztéséhez kapcsolódó stratégiai munkáját.

A Magyar Kormány által támogatott nemzetközi hálózatépítő tevékenységeknek köszönhetően a tehetséggondozás az elmúlt 10 évben közös európai üggyé vált. Az európai tehetségsegítő szakemberek elismerését mutatja, hogy az idén szeptemberben a Hágában rendezett ECHA (Európai Tehetségtanács) konferenciáján Dr. Fodor Szilvia docens asszonyt (ELTE, PPK) választották meg az ECHA elnökhelyettesének.

Molnár Zalán, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium végzős diákja, a 2022-es hágai ECHA konferencia keretében megrendezett 6. Európai Ifjúsági Találkozón való részvételéről, valamint a kétszeresen kivételes tehetségekről és a tehetségazonosítás fontosságáról osztotta meg gondolatait. A végzős fiatal meglátása szerint szükséges, hogy az egyéni különbőzőségek okán eltérő módszertanok is elérhetővé váljanak, hiszen így tud minden diák a lehető legjobban fejlődni.

 

A Matehetsz és a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács 2006 óta fogja össze és képviseli a tehetséggondozás civil társadalmi szereplőinek segítő feladatait, érdekeit a Kárpát medencében. Ez idő alatt a Szövetség hazai és európai források felhasználásával már több mint 100 ezer diákot részesített magas színvonalú támogatásban az általa megvalósított tehetséggondozó programok keretében. A Matehetsz tehetséghálózatának működését pedagógusok és további szakemberek biztosítják.

Az óvodákat, iskolákat, felsőoktatási intézményeket civil szervezeteket összekötő hálózatnak jelenleg csaknem 1500 csomópontja, szervezeti tagja van.

A tehetséghálózat minőségbiztosítását, akkreditációs folyamatait a Matehetsz szakemberei fogják össze, működtetik.