Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Határtalan lehetőség

2013. szeptember 26.

A Tehetséghidak Program támogatja a kiemelkedően tehetséges fiatalok külföldi bemutatkozását, tapasztalatszerzését és tehetségfejlesztését. 

A zsűri a 2013 tavaszán közzétett „Határtalan lehetőség” című kiírásra beérkezett összes pályázatot támogatásra érdemesnek találta, így az ifjú jelentkezők és felkészítő tanáraik őszig elutazhattak a megpályázott eseményekre. Bevezetőként egy rövid statisztika: a 38 beérkezett pályázattal 19 országban 108 fiatal vehetett részt különféle programokon. 
 
Egzotikus helyszínen járt Mérő László szombathelyi tanuló, aki a neurális háló alapú, a jelenleg használtaknál hatékonyabb helyesírás-ellenőrző rendszerével a budapesti 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen már nyert egy második díjat. Az ifjú kutató most a nagy múltú nanjingi China Adolescent Science & Technology Innovation Contest (CASTIC) versenyében félezer induló között második díjat szerzett. 
 
A debreceni Gál Hanna a Tesszalonikitől délre fekvő görög üdülőhelyen, Porto Carrasban a World School Chess Championships elnevezésű rangos sakkversenyen indult, ahol – eddigi pályafutása legjobb eredményét elérve – ötödik helyen végzett. Mediterrán tájra utazott többek között a budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium két tanulója, Gaál Kinga és Hergár Luca is: ők az olaszországi Arpinóban a XXXIII. Nemzetközi Cicero Latin Versenyen képviselték hazánkat. Riminiben ifjú magyar táncosok mutatták meg tudásukat: a XXIX. Italian Open
Championship keretében Tóth Vivien és Beinschródt Tibor a verseny mellett egy tánctáborban is részt vett. 
 
Beregszászon és Munkácson is sikeres koncertet adtak a pápai Allegro Alapfokú Művészetoktatási Intézmény hallgatói, emellett négynapos útjuk során megismerkedhettek Kárpátalja nevezetességeivel is. Budakeszin tanul Szokolay Ádám Zsolt, aki a spanyolországi Puigcerdában egyrészt két jeles orosz zongoraművész mesterkurzusának legfiatalabb hallgatója lehetett, másrészt az itt töltött idő alatt több igen sikeres koncertet is adott. Ádám a gálaesten Liszt Ferenc mű-veiből játszott. 
 
Különösen büszkék lehetünk az Európa minden pontján feltűnő tehetséges ifjú zenészekre, akik számos versenyen indultak és értek el nagyszerű eredményeket. A  görögországi Szantoriniben megrendezett „The Muse” International Music Competition oboaversenyén első helyezést ért el a pécsi Mohai Zsófia és zongorakísérője, Boateng Stephany. Pozsonyban, a nemzetközi ifjúsági fuvolaversenyen arany érmet nyert a 13 éves Harmos Szilvia, aki a hatvani Kocsis Albert Zeneiskolában végzi tanulmányait. 
 
Először ült repülőn a szintén 13 éves Kérges Dorottya, a Vasvári Zeneiskola tanulója. Dorottyát a lettországi Siguldában megrendezett furulyaversenyen a nemzetközi zsűri II. díjjal jutalmazta. 
 
A franciaországi Maisons-Lafitte-ben rendezett Ile de France Nemzetközi Zongoraversenyen huszonöt ország kétszáz versenyzője közül Kocsis Krisztián vehette át a Philomuses-különdíjat. A szlovákiai Dolný Kubinban is tapsolhattunk hazai sikernek: a budapesti Tóth Aladár Zeneiskola két tehetséges hegedűse is indult a Talents for Europe elnevezésű zenei versenyen, ahol Schwartz Zoltán második, Hévizi Virág harmadik helyezést ért el.
 
Célállomások a Tehetséghidak támogatásával