Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Hogy az álom megvalósulhasson

2015. február 8.

Az első Roma Tehetségnapot a MATEHETSZ és a Polgár Alapítvány szervezésében tartották meg február 1-jén.

A MATEHETSZ (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége) Tehetséghidak Programja támogatásával rendezte meg a Polgár Alapítvány az első Roma Tehetségnapot február első napján a Budapest Music Centerben. Az alapítvány, amely maga kezdeményezte a ma már nyolcvannál is több tagot számláló Roma Tehetségsegítő Tanács megalakulását, fél évtizede támogat ösztöndíjjal több száz, valamilyen területen kiemelkedő tehetséget mutató roma fiatalt. A szervezet emellett rendszeresen indít tehetségtábort, továbbá a www.romatehetseg.hu honlapon tehetség életpálya nyilvántartót és információs rendszert működtet.
 
A most megrendezett tehetségnap bizonyos értelemben egy korszak lezárása: a Svájci-Magyar Ösztöndíjalap által két éven át a 7-12. osztályos roma fiatalok számára folyósított ösztöndíjak hamarosan lejárnak. A Roma Tehetségnap szervezői abban bíznak, hogy az egyszerre ünnepélyes és barátságos hangulatú esemény egyben egy új szakasz nyitánya is.
 

Oláh Gergő a színpadon
 
A Roma Tehetségnapra a szervezők az egész országból várták az ifjú roma tehetségeket, mentoraikat, szüleiket és tanáraikat, de a közönség soraiban ott ültek a roma tehetségügy jelenlegi és potenciális támogatói is, köztük neves közéleti személyiségek, akik közül többen színpadra is léptek. Az egész napos, zártkörű rendezvény elsődleges célja az volt, hogy a kiemelkedő tehetségek megismerjék egymást, illetve egymás munkáját. Az egyszerű bemutatkozáson túl a fiatalok természetesen azt is megmutatták, mit értek el kitartásuknak és az eddigi támogatásoknak köszönhetően.
 
A tehetségnapon fellépő legfiatalabb tehetség csak nemrég kezdte az általános iskolát, de a legidősebb is alig múlt még húszéves. A fiatalok a legváltozatosabb tehetségterületeket képviselték, s a rendezvényen lehetőség nyílt arra, hogy mindannyian röviden bemutatkozzanak. A tehetséges ifjú képzőművészek alkotásait kivetítették, a zenészek muzsikáltak, a focisták pedig a színpadon mondhatták el, hogy melyik csapatban játszanak és milyen eredményeket értek el. Még az olyan, nehezen prezentálható tehetségterületek is, mint amilyen a matematikai-logikai tehetség, megtalálták a megfelelő kifejezési módot: egy informatikában kiemelkedő fiatal például rappelt. A fiatalok közül jó néhányan ismerték egymást, hiszen többen ott voltak közülük a tavalyi csillebérci tehetségtáborban. Mások a hosszabb-rövidebb ideje tartó online ismeretség után most találkoztak először személyesen. 
 

Labdarúgó tehetségek a Roma Tehetségnapon
 
A Polgár Alapítvány saját ösztöndíjasait kívánta a középpontba állítani a tehetség megünneplésének dedikált napon: teret és hangot biztosítottak ahhoz, hogy a roma tehetség bemutatkozzon, egyben bejelentették, hogy támogatókat keresnek programjuk hatékony folytatásához. Nehézséget okoz, hogy kevés olyan alapítvány, illetve támogató van, amely ösztöndíjat tud biztosítani a tehetségek számára, de bíznak benne, hogy a segítő szándék és a támogatásra szorulók egymásra találnak az ő közreműködésükkel.
 
Az eseményt Balogh László, a MATEHETSZ elnöke nyitotta meg, aki a hazai tehetséggondozás irányainak felvázolása mellett többek között arról beszélt a résztvevőknek, hogy a szövetség számára alapvető jelentőségű a roma és hátrányos helyzetű tehetséges fiatalok támogatása. Az ezután megszólaló Csemer Patrícia, a MATEHETSZ egyik alprojektvezetője személyes példán keresztül beszélt arról, hogy a legnehezebb helyzetekben sem szabad feladni a küzdelmet, hiszen ha elég kitartóak a fiatalok, annak meglesz az eredménye. 
 
Ezután az ifjú roma tehetségek léptek színpadra: az egyes bemutatkozások között a Polgár Alapítvány rövid prezentációi kaptak helyet, melyek keretében az alapítvány beszámolt saját segítő tevékenységeiről. A meglepetésvendégek között ott volt Oláh Gergő, az X-Faktor zenei tehetségkutató harmadik szériájának győztese, de mikrofont ragadott Alföldi Róbert színész, rendező is. Motiváló, biztató szavaik lényege egybecsengett a korábbi megszólalók üzenetével: nem szabad feladni. A gazdag napot Hajós András és a Modern Art Orchestra Fekete Kovács Kornél vezetésével zárta a Zenehajó című műsorral. 
 

Horváth Kristóf és a slammerek
 
Amikor Csemer Patríciát arról kérdezzük, mi jelenti a legnagyobb nehézséget a roma vagy hátrányos helyzetű fiatalok felzárkózása esetében, azt mondja, hogy az esetek többsége mögött komplex problémahalmaz áll. Ha egy roma gyerek nem Budapesten, hanem leszakadó térségben nő fel, akkor eleve infrastrukturális hátrányokkal kell megküzdenie. Az iskolában azzal szembesül, hogy ő más, mint a többiek, és már korán tudja, hogy neki nehezebb lesz kitörnie ebből a közegből, mint másoknak. Újabb gond a szegénység, meg az, hogy a kortársak nem fogadják be maguk közé, de talán azzal is nehézségei vannak, hogy elfogadja önmagát. A kilátástalan gazdasági helyzet, a mindennapos diszkrimináció tovább nehezíti a dolgát. 
 
Összegezve: a komplex hátrányt, amivel egy ilyen fiatal indul, kizárólag több oldalról érkező segítséggel lehet leküzdeni. Nem elég a szülő és az iskola támogatása, a civilek szerepvállalása is elengedhetetlen. Ez utóbbit megnehezíti, hogy nagyon hosszú távú befektetésről beszélünk, aminek látható, kézzel fogható eredménye csak sok-sok év távlatában jelentkezik majd. 
 

Oláh Heléna. A képek forrása: Zöld Kakas Líceum
 
Csemer Patrícia elmondta: a MATEHETSZ-nél biztató fejlemények kezdődtek az utóbbi időben. Több programjuk nyitott a tanodák felé, ahol sok hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű fiatal van jelen. A tanodák működtetői révén a szövetség olyan civil bázisra tett szert, amelyre támaszkodhat a későbbiekben is: az ő közreműködésükkel olyan programok válnak megvalósíthatóvá, amelyek közvetve segítik a hátrányos helyzetű fiatalokat. A MATEHETSZ módszereket, jó gyakorlatokat ad át a tanodáknak, emellett tehetségtáborokat szervez, de a mini pilot programokban is nagy számban vettek részt érintett fiatalok. Elismerte, hogy aki éhesen kénytelen iskolába menni, azt nem foglalkoztatják az interaktív táblában rejlő lehetőségek, épp ezért van szükség arra, hogy minden oldalról segítsük a valamilyen téren hátrányt szenvedő fiatalokat. Az alprojektvezető elmondta: ez most az építkezés szakasza, és remélik, hogy a folyamat nem áll meg ezen a ponton.