Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Ifjú tudósokat, fiatal tehetségeket és pedagógusokat díjazott a Magyar Innovációs Szövetség

2021. június 23.

Harmincadik alkalommal rendezték meg a MISZ által meghirdetett Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt. A díjazottak között szerepel Ecsedi Boglárka, a Matehetsz 2021-es Felfedezettje.

A 2020-2021. évi verseny június 22-i eredményhirdetésén a legjobbnak bizonyuló, legtehetségesebb fiatal feltalálók és tudósok között tizenegy díjat, s több mint 2,5 millió forint ösztöndíjat osztottak ki. Tizenkét kiemelkedő munkát végző középiskolai tanár 500-800 ezer Ft-os, míg tizenegy középiskola 800.000 -1.000.000 Ft értékű díjban részesült. A díjazottakról és a további ötvennégy, dicséretben részesített pályázatról szóló kiadvány a következő linken érhető el:

http://www.innovacio.hu/3a_hu_30_vegeredmeny.php

A díjátadó ünnepségen, a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetséget dr. Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke és dr. Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke képviselte. A középiskolás fiatalok számára meghirdetett versenyben, 188 pályázó közül az első fordulóból 116 jutott tovább, akik közül egy híján száz főnek sikerült kidolgoznia és bemutatnia pályázatát az akadémikusokból és gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottságnak. A díjátadó ünnepségen a középiskolás fiatalokat, tanárokat Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter asszony és Prof. Dr. Freund Tamás, az MTA elnöke köszöntötte. A legjobbnak ítélt pályázók négy első, négy második és három harmadik díjat, valamint egy különdíjat vehettek át Dr. Bódis József államtitkártól (ITM), Rácz Zsófia, fiatalokért felelős helyettes államtitkártól és Jakab László zsűrielnöktől. A díjazottak az ösztöndíjak mellett okleveleket és porcelán kisplasztikát kaptak ajándékul.

 

Kiemelkedő, nemzetközileg is jegyzett kutatási eredményeket ért el:

· Seitz Erik (Pannonhalmi Bencés Gimnázium) „Az epitheliális-mezenchimális átmenet (EMT) új, többsejtes hálózatos modelljének kifejlesztése és új, potenciális gyógyszercélpont megtalálása a hibrid-EMT-nek a modellbe építésével˝ c. pályázatával. Erik célja, hogy a rákos áttétek kialakulásának kezelésére, nemzetközi szinten is új klinikailag alkalmazható gyógyszercélpontot találjon, amellyel életeket menthetünk.

· Radó János (Berzsenyi Dániel Gimnázium) „PenAlone” c. pályázatával. János olyan világszinten is újdonságnak számító vezeték nélküli író és rajzeszközt fejlesztett, mely az eddigi digitális tollaktól eltérően tetszőleges felületen használható, nem hagy nyomot, az írt szöveg, rajzolt ábra pedig valós időben megjelenik a monitoron.

· Balázs Gábor Gergő (Ócsai Bolyai János Gimnázium) „Láthatatlan kísérő nyomában egy egzotikus csillagrendszerben˝ c. pályázatával. Gábor kutatásának alapja egy különleges kettőscsillag, melynek fedéseit felhasználva a fény terjedési sebességének ismeretében keresett a Földhöz hasonló bolygót.

· Ecsedi Boglárka (Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium) „A mesterséges neurális hálózatok strukturális optimalizálása˝ c. pályázatával. Boglárka a hálózattudomány eszközeinek segítségével különböző hálózatregularizációs módszereket határozott meg, melyek a mesterséges neurális hálózatok működésének optimalizálását tűzték ki célul.

Az első díjas pályázók lehetőséget kaptak arra, hogy Magyarországot képviseljék az Európai Unió, 2021 szeptemberében a Salamancai Egyetem által rendezendő “32. Fiatal Tudósok Versenyén”, amelyen harminchét ország fiataljai azállnak ringbe a díjakért (3500-7000 euró). Azon középiskolák, melyek műszaki, természettudományos szakkört, klubot működtettek, és legalább három vagy több nevezést adtak be, a nevezések közül pedig legalább kettő a 2. fordulóba bejutott, 800.000-1.000.000 Ft-os díjban részesültek. Tizenkét kiemelkedő eredményeket elért, természettudományt oktató, középiskolai tanár szintén díjazott lett 500.000-800.000 Ft értékben.

Forrás: Magyar Innovációs Szövetség, Dr. Pakucs János szervezőbizottsági elnök