Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Innovatív ifjú győztesek

2014. június 11.

Június 10-én és 11-én a budapesti Design Terminálban mutatkoztak be az idei Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny győztesei. 

Idén huszonharmadik alkalommal rendezték meg a legrangosabb hazai ifjúsági innovációs versenyt, melyet a Magyar Innovációs Szövetség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az MTVA közösen hirdetett meg. A verseny sajátossága, hogy más megmérettetésektől eltérően itt nem elég, ha a pályázó új és egyedi tervvel áll elő, de azt el is kell tudnia „adnia” a neves szakemberekből álló zsűrinek. Röviden tehát azok nyernek, akiknek a pályázatában a bírálók látnak fantáziát és úgy vélik, hogy érdemes tovább dolgozni, együtt gondolkodni a nyertesekkel, néhány esetben egészen a megvalósulásig.

A tavaly novemberben meghirdetett versenyre összesen 91 darab pályázat érkezett, melyek közül a zsűri ötvennyolcat fogadott el (köztük 22 darab határon túli fiataloktól érkezett). A kidolgozás szakaszában minden jelölt munkáját két-három zsűritag kísérte folyamatosan figyelemmel. A május eleji határidőig negyvenhat pályamunkát dolgoztak ki az ifjú innovátorok, melyeket a zsűri huszonegy tagja részletesen megismert. A probléma megközelítésének eredetisége mellett figyelmet fordítottak többek között a kidolgozás alaposságára és tudományos értékére vagy a projekt hasznosíthatóságára is.

A zsűri három első, három második, négy harmadik, illetve két különdíjat ítélt oda a pályázóknak, további tizenegy pályázatot kiemelt dicséretben, újabb huszonnégyet pedig dicséretben részesített. A Varsóban idén ősszel huszonhatodik alkalommal megrendezésre kerülő EU Contest for Young Scientists elnevezésű európai döntőben a három első helyezett képviseli hazánkat.

Első díjat kapott B. Kiss Bálint (konzulens: Kertész Krisztián, Molnárné Dr. László Andrea) egy olyan általánosan használható eszköz készítését tűzte ki célul, amely lehetővé teszi a tudás szinte észrevétlen megszerzését: ez lenne az apaBoard. Németh Péter (konzulens: Szutyányi Márk) az első díjat elektromágneses vezérlésű, lebegő kisautójával érdemelte ki, melynek kidolgozásához a szupravezetés jelensége segítette hozzá. A harmadik első díjas Rozsnyik Szabolcs (konzulens: Szórád Endre, Hernádi Klára), aki azt vizsgálta, lehet-e szén nanocsövet úgy impregnálni különböző fém-oxidokkal, hogy a fém-oxidok egyidejűleg fejtsék ki pozitív hatásukat a szén nanocső alapú kompozitra.

Második díjat kapott Csipor János és Illés Apród (konzulens: Horváth Norbert) a cukorbetegeket segítő Diabetes Systemért, Tamás Bence (konzulens: Gálné Harangozó Mária) az algásodás természetes megakadályozásáról szóló pályaművével, valamint Kormányos Gergő (konzulens: Kormányos Róbert) egy új biokontroll eljárás fejlesztéséért.

Harmadik helyezett lett Rozgonyi Áron (konzulens: Tamás Ferenc) a növényekre gyakorolt mágneses-erőtér vizsgálataival, Wesely Norbert (konzulens: Lang Ágota) a mikrokontrolleres fűtésvezérlésről írt pályázatával, Tóth Réka (konzulens: Fazekas Dávid) a konzervált, nem-kódoló DNS szakaszok evolúciójának vizsgálatáért, valamint Genda Attila a Mandelbrot-halmaz tanulmányozásáért.

A díjazott pályamunkákról további részletek itt olvashatók.