Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Ismét „Z generáció"

2023. február 15.

A Hajdú-Bihar megyei Pedagógiai Szakszolgálat megyei rövidfilm-készítő versenye

2023. február 9-én rendezték meg a Hajdú-Bihar Megyei Pedagógiai Szakszolgálat tehetséggondozó koordinátori munkaközösségének szervezésében a „Z generáció” elnevezésű megyei rövidfilm-készítő versenyt immár második alkalommal.
A jó gyakorlat alapötlete néhány évvel ezelőtt fogalmazódott meg Lászlóné Lelesz Ildikóban, a Hajdúnánási Tagintézmény tehetséggondozó koordinátorában, aki a köznevelési intézményekben tanuló gyermekek számára egy olyan megmérettetési lehetőséget kívánt biztosítani, amely nem a tantárgyi tudáson alapszik, hanem a gyermeki kreativitás és fantázia minél szélesebb körű kiaknázásával és a digitális kompetenciák fejlesztésével ad teret a tanulóknak a bemutatkozásra. Ez egyben lehetőség arra is, hogy a fiatalok érzéseiket, gondolataikat, véleményüket nem a megszokott formában osszák meg velünk.
Lelesz Ildikó a programot kidolgozta és mesterpedagógusi programjának részévé tette, majd az elmúlt évek során meg is valósította a hajdúnánási kistérségben a résztvevők nagy megelégedésére. Ez adta az ötletet arra, hogy a megyei Tehetséggondozó Koordinátori Munkaközösség egyetértésével megyei szintre terjesszék ki a versenyt. Az előző tanévtől tehát, a HBMPSZ Tehetséggondozó Koordinátori Munkaközössége megyei szintre bővítette ki a versenyt, azzal a céllal, hogy az egyes tagintézmények ellátási körzetébe tartozó köznevelési intézmények diákjai számára is hozzáférhetővé váljon ez a kezdeményezés és az ott tanuló gyermekek is megmutathassák a bennük rejlő kreativitást. Az idei verseny címe és témája: VÉDEGYLET – Az iskolai és internetes bántalmazás és azok megoldási lehetőségeinek bemutatása gyerekszemmel. Az új elem ebben a tanévben a versenykiírásban az volt, hogy a pályázó tanulók bármely játékprogram segítségével is elkészíthették kisfilmjüket.
A megyei döntőre a Debreceni MCC Képzési Központ Holló László termében került sor. A zsűri tagjai voltak:

  • Sári Péter Attiláné – a HBMPSZ főigazgató helyettese
  • Orosz Máténé – a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Pedagógiai Szakszolgálat Tehetséggondozó koordinátori Munkaközösségének vezetője
  • Nagy Lara – a Hajdúnánási Bocskai István Általános Iskola, AMI és Kollégium 7. osztályos tanulója (az előző tanév díjazottja)
  • Nagy Helga – a Hajdúnánási Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium 7. osztályos tanulója (az előző tanév díjazottja)

A döntőbe 10 pályamunka jutott be nyolc településről. A rövidfilmek a diákok rendelkezésére álló eszközökkel készültek, mint például okostelefon, videókamera, számítógép. A téma feldolgozása és vászonra kerülése igen változatos képet mutatott az egyes alkotásokban: a self-videótól a kisjátékfilmen keresztül a verses elbeszélésig terjedt a megvalósítás módja.

                                                                                                                                                         

A következő eredmények születtek:
1. helyezés: G. Nagy Bernát-Szabó Donát (Hajdúnánási Bocskai István Általános Iskola,AMI és Kollégium) „Iskolai bántalmazás” c. filmükkel
2. helyezés: Marczin Jázmin Fedóra(Létavértesi Arany János Általános Iskola) „Döntéseink súlya” c. filmje
3. helyezés:Varga Martin(Biharkeresztesi Bocskai István Általános Iskola)”Tégy ellene!” c. filmje
Különdíj:
1. Császi Ében József ( Eötvös József Angol-Magyar Két Tanítási nyelvű Általános Iskola és AMIHajdúböszörmény)”Videó a bántalmazásról”c. filmmel
2. Nagy Annabella-Szamosfalvi Zita( Debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola és AMI) „Ne bánts!” c. filmükkel

A verseny minden résztvevője hasznos informatikai eszközökkel gazdagodott a szponzorok jóvoltából.
Az idei évben még nagyobb érdeklődésre tartott számot a megmérettetés, a megye köznevelési intézményeinek pedagógusai és a versenyen résztvevő tanulók szülei is szép számban képviseltették magukat. A verseny után tartott beszélgetésen a pedagógusok és a szülők is arról adtak számot, hogy számukra is egy tanulási folyamat volt a filmkészítés mentorálása. Egyrészt azért, mert megtudták, hogy a tanítványuk/gyermekük digitális kompetenciája bizonyos esetekben sokkal fejlettebb az eddig gondoltaknál, másrészt ők is tanultak a gyermekek konfliktus megoldási lehetőségeiket megismerve. Összegezve ez a verseny lehetőséget ad arra, hogy a résztvevő gyermekek gondolatait, érzelmeit egy nem mindennapi formában oszthassák meg a társaikkal és a felnőttekkel. A verseny megálmodója és  szervezője, Lelesz Ildikó bízik abban, hogy a jövőben is nagy érdeklődésre tart majd számot ez effajta bemutatkozási és megmérettetési lehetőség a megye köznevelési intézményeiben.

Lászlóné Lelesz Ildikó
tehetséggondozó koordinátor
HBMPSZ Hajdúnánási Tagintézmény
E-mail: laszlone.ildiko [at] citromail.hu