Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Játékos tanulás az Okos Dobozzal

2014. január 8.

Immár teljes tartalmában elérhető az Okos Doboz, amely az 5-11 éves gyermekek számára a Nemzeti Alaptantervhez és a Kerettantervhez szorosan illeszkedve segíti a közismereti tárgyak tananyagainak elsajátítását és a kognitív készségek és képességek érdekes, játékos fejlesztését.

Az Okos Doboz nyitóoldala
Az Okos Doboz egy teljes egészében magyar fejlesztésű digitális teszt- és feladatgyűjtemény, mely a 4Kids Meseportál Kft. megbízására valósult meg az Egyszervolt.hu gondozásában. A feladatok fejlesztése során a Nemzeti Alaptanterv hat kiemelt tantárgyának (magyar nyelv és irodalom, matematika, környezetismeret, vizuális kultúra, ének-zene) összes témaköréhez mintegy 170 feladatsor készült, melyek további 6-6 konkrét feladatot tartalmaznak.
 
A digitális taneszköz jelenleg 251 feladatsorral rendelkezik, feladatsoronként 6 feladattal, azaz összesen 1506 feladaton keresztül ad lehetőséget a gyakorlásra és tudásmérésre kisiskolások számára. Az Okos Doboz célja játékos módon, a pozitív megerősítés és motiválás eszközeivel felkelteni a fiatalok érdeklődését, és bővíteni szaktárgyi tudásukat. Az első osztályosoknak szóló tananyag hangalámondással készült, így a legkisebbek is élvezhetik a játékos tanulást.
 
A digitális taneszköz tökéletesítését 17 Bázisiskola 38 osztálya támogatta tartalomfejlesztéssel, teszteléssel és monitorozással. A digitális feladatokhoz a tanárok és a diákok számára készített leírás és óravázlat is tartozik. Az akkreditált taneszköz első verziója felkerült az Oktatási Hivatal által jóváhagyott taneszközjegyzékbe, így az offline verzió megrendelhető, de az új fejlesztés online is elérhető a www.okosdoboz.hu oldalon, ahol egy egyszerű regisztráció után bárki számára hozzáférhető a játékos tanulás.
 
Az Okos Doboz feladatszerkezete
Az Egyszervolt.hu kiemelt célja a határon túli magyar nyelvű területeken folyó oktatói-nevelői munka támogatása, ezért 2013 októberében Erdélyben is bemutatták az Okos Dobozt. Kézdivásárhelyen, a Babes-Bolyai Tudományegyetemen pedagógusok számára kihelyezett bemutatót és képzést tartott dr. Lénárd András, hogy a jövő tanítói is megismerkedjenek a digitális tananyaggal. A Van Másik Iskola kiállításon iskolaválasztási tanácsadás keretében is bemutatkozott az Okos Doboz.
 
A játékos tananyag már óvodás korú gyermekek számára is hatékony segítséget nyújt készségeik és képességeik fejlesztésében memóriajáték, labirintus és párosítós feladatok formájában. 2013 decemberétől az Okos Doboz 251 feladatából közel ötven az interneten keresztül is kipróbálható, a további feladatok pedig a gyermek életkorához, érdeklődési köréhez kapcsolódóan megvásárolhatók.