Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Játszani jó!

2018. december 18.

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége 2018. december 8-án tartotta évzáró diákrendezvényét Fedezd fel a tehetséged! címmel.

Az ELTE Gömb aulában szervezett diákrendezvény fő célja az volt, hogy a Matehetsz a Tehetségek Magyarországa Projekt keretében meghirdetett, CsibÉSZtúra felhívások és programok által elért fiatalokat egy igazi jutalom-rendezvényben részesítse. A Matehetsz az eseményre meghívta a Csibésztúra oldal egyéni és csoportos felhívásában részt vevő diákokat, további egyéni támogatásban részesült tanulókat, pedagógusaikat, szüleiket. A szervező stáb arra törekedett, hogy a meghívott fiatalok mindegyike felfedezhessen valami újat is saját tehetségéből. Ennek érdekében a program több "felvonásban" zajlott.

A rendezvényt Bajor Péter, a szervezet ügyvezető elnöke nyitotta meg és dr. Balogh László, a Matehetsz elnöke köszöntötte a gyerekeket, aki kiemelte, hogy a tehetségsegítő programok érdekében elengedhetetlen a család és a pedagógusok támogatása is, akiket szintén örömmel üdvözölt a rendezvényen. Ezt követően dr. Révész György, a Pécsi Tudományegyetem professzora beszélt arról, hogy játék közben hogyan fedezzük fel és fejlesztjük önmagunkat, képességeinket. Arra bíztatta a jelenlévőket, hogy korra való tekintet nélkül bátran és örömmel játsszanak.

Bajor Péter, dr. Balogh László és dr. Révész György köszönti a diákokat és a szülőket

A köszöntőket követően a rendezvény színes kavalkáddá alakult: a földszinten több izgalmas stand is várta az érdeklődőket.

  • A Csibésztúra standon a gyerekek újból leülhettek ostromolni eddigi rekordjaikat, és kipróbálhattak az eddig nem próbált játékokat.
  • Nem maradt észrevétlen a KutDiák által berendezett stand, ahol a látványos és jól hallható bemutatókat nem csak megnézni lehetett, hanem a bátrabbak aktív résztvevői is lehettek a kísérleteknek.
  • Az IQ stand névre keresztelt helyszínen a gyerekek fejtörőkkel és logikai feladványokkal találkozhattak, a leggyorsabb megfejtőket külön jutalom is várta.
  • Óriási népszerűségnek örvendett a Társas-sarok, ahol szakavatott játékmesterek segítették a kíváncsi közönséget, arra buzdítva a szülőket, hogy játsszanak együtt a gyerekekkel.
  • A Robot-stand, ahol futurisztikus kinézetű robotokat lehetett irányítani, hatalmas érdeklődést váltott ki a gyerekek és az apukák körében egyaránt.
  • Impozáns standot rendezett be magának a Szent István Egyetem, ahonnan az Élelmiszertudományi Kar egy ipari mini-robot installációval, a Gépészmérnöki Kar egy 3D-s nyomtatóval és egy csokipakoló robottal érkezett, és ki lehetett próbálni az Egyetem fejlesztésében frissen elkészült Agrokaland konzolt, amely rengeteg érdekes kérdést és választ mutatott meg a modern agrárium világából.
  • A Budapesti Műszaki Egyetem képviselői a gyerekek kreativitását mozgatták meg: standjukon egy város épült sajátos alapanyagokból: fa gally, parafa, papír, drót stb.

Izgalmas, sokszínű helyszínek, ahol játékos keretek között tehették próbára magukat a diákok

A földszinti eseményekkel párhuzamosan a Gömb aula galériáján szakértők vezetésével játékos műhelyeket is tartottak: így a gyerekek fele, kisebb csoportokban, két turnusban az önismeret, az együttműködés, a kommunikáció, a szituációs gyakorlatok és a testbeszéd terén szerezhetett tapasztalatokat.

Míg a fiatalok a műhelyes foglalkozásokon voltak, a szülőket egy külön helyszín várta, ahol szabadon lehetett csatlakozni egy szakember által moderált beszélgetéshez: a közös témák értelemszerűen a gyerekek fejlesztésével járó kihívások, lehetőségek voltak. 

 

Sokszínű tehetség, sokszínű nyeremények

A rendezvény végén dr. Polonkai Mária, a Tehetségek Magyarországa szakmai vezetője elmondta, ezt az önfeledt, közös játékot kívánja minden családnak és iskolai közösségnek. Bátorította a jelenlévőket, hogy vegyenek részt a Nemzeti Tehetség Program különféle felhívásaiban, támogató lehetőségeiben. Bajor Péter megköszönte a diákok nyitottságát és kíváncsiságát, a bemutatókat tartó szakértők segítségét, a gyereket kísérő pedagógusok és szülők támogatását valamint a nap összes szakértő résztvevőjének, szervezőjének a jó hangulatot. A rendezvény utolsó akkordjaként a Tehetségek Magyarországa program keretében beszerzett ajándékok átadására került sor. Az egyéni és csoportos felhívásokon a kiemelkedő teljesítmény alapján, illetve a délelőtti műhelyeken tapasztalt aktív közreműködés alapján 25 fiatal vihetett haza tabletet, illetve az összes meghívott diáknak egy-egy társasjátékkal kedveskedtek a szervezők.

A rendezvényt szervező Matehetsz munkatársai