Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kiemelkedő tanárok és edzők kapták a MOL Mester-M Díját

2016. március 11.

Tíz pedagógusnak adták át kimagasló tehetséggondozó munkájáért a Mester-M Díjat. A MOL Új Európa Alapítvány a díjátadóval párhuzamosan idei pályázati felhívásait is meghirdette.

Budapest, 2016. március 9. – MOL Mester-M Díjat vehetett át a mai napon tíz példamutató munkát végző pedagógus a budapesti KOGART-házban. A díjakat a MOL vezetői, az Új Európa Alapítvány kurátorai, Ónodi Eszter színművésznő, az Alapítvány jószolgálati nagykövete, valamint Szilágyi Áron és Gyurta Dániel olimpiai bajnok sportolók adták át.

A MOL Új Európa Alapítvány 2006 óta támogatja a fiatal tehetségeket és a velük foglalkozó pedagógusokat. Eddig 75 utánpótlásedző és tehetséggondozó tanár részesült már az elismerésben, amelyet azok a pedagógusok kapnak meg, akik jó eredményeket értek el több évtizedes munkájuk során, és akiket környezetük emberileg és szakmailag is példaként szeretne a fiataloknak felmutatni.

A 2015-ben beérkezett több mint 700 jelölés közül a kuratórium választotta ki azt a három művész tanárt, négy természettudományos szaktanárt és három utánpótlás edzőt, akik átvehették a MOL Mester-M Díjat, amely erkölcsi és anyagi elismerés: a díjjal egymillió forint tiszteletdíj jár. Ezek a tanárok és edzők munkájukkal, áldozatkészségükkel és szakmai támogatásukkal számos tehetséges fiatal pályára lépését segítették már.
„Gyermekként különösen nagy szükségünk van útmutatásra, aminek segítségével felismerhetjük bennünk rejlő képességeinket és céljainkat. Olyan mesterekre vágyunk, akik erősítenek, felkészítenek, kibontakoztatnak minket. A MOL-nál éppen ezért tartjuk fontosnak, hogy időben felismerjük a rendkívüli tehetségeket, és velük együtt tanáraikat is díjazzuk. Az idén jubiláló Új Európa Alapítványon keresztül az elmúlt 10 évben közel 4000 fiatal sportolót és művészt támogattunk.” – mondta Fasimon Sándor, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója.

A 2015. évi MOL Mester-M Díjat olyan kiváló tanárok vehették át, mint Ábrám László fizikatanár (Budapest), Dr. Futóné Monori Edit biológia-kémia tanár (Debrecen), Balla Tibor László mélyrézfúvós művész és tanár (Debrecen), Dr. Kiszelyné Czibik Tünde tánctanár (Veszprém), Gorbunova Natalia hárfaművész-tanár (Szeged), Kiss Róbert informatika-, matematika-, kémiatanár (Kecskemét) és Dr. Spissich László matematikatanár (Pápa). A sportszakemberek között Vedres Mátyásné Berecz Ilona jégtánc edző (Budapest), Borsodi Géza kajak-kenu edző (Győr) és Flórusz János judoedző (Miskolc) részesült az elismerésben.
A díjakat a MOL Magyarország vezetői, Sebestyén Júlia Európa-bajnok műkorcsolyázó, az Új Európa Alapítvány kurátora, Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardozó, Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, valamint Ónodi Eszter, a Katona József Színház művésze, az Új Európa Alapítvány jószolgálati nagykövete adták át.

A díjátadót követően rövid koncertet adott a New York-ban élő, világhírű zongorista, György Ádám, valamint közreműködtek azok a fiatal művészek, akiknek pályafutását a MOL Tehetségtámogató Program segíti: Verbőczi Noémi, a Lausanne-ban nemrég sikerrel szereplő balerina, Kovács Gergely Tamás (zongora) és a Balogh Ádám (zongora), Devich Gergely (cselló) és Korossy-Khayll Csongor (hegedű) alkotta trió.
A díjátadó esemény keretében az Alapítvány meghirdette az idei pályázati programjait is. Elsők között a MOL Tehetségtámogató Program Sport kategóriájára pályázhatnak 2016. március 31-ig azok a 10-18 év közötti fiatalok, akik jó eredményt értek már el országos vagy nemzetközi versenyeken és továbblépésükhöz anyagi segítségre van szükségük. A pályázati információk a www.ujeuropaalapitvany.hu oldalon találhatók meg.

A 2015. évi MOL Mester-M Díj kitüntetettjeinek rövid méltatása:

MŰVÉSZ TANÁROK

Balla Tibor László (1959) – mélyrézfúvós művész és tanár DEBRECEN, HAJDÚHADHÁZ
Balla Tibor László közel negyven éve folytat úttörő munkát, főiskolás éveinek utolsó szemesztereiben már tanított. Négy pályakezdő zenetanár kollégájával együtt alapították a tiszafüredi zeneiskolát. Harminc éven át vezette az időközben országosan és nemzetközileg elismertté vált Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekart. Először kézzel írta a kottákat, majd megtanulta a számítógépes kottagrafikát és a számítógépes stúdiófelvétel készítését. Egy, az Egyesült Államokban tett látogatása alkalmával megismerte a Yamaha-Methode módszert, mely alapján átdolgozta a hazai rézfúvós kottákat, ezeket sok kollégája használja az oktatásban. Számtalan növendéke nyert felvételt zeneművészeti szakközépiskolába, többen nyertek megyei versenyt és jutottak az országos mélyrézfúvós versenyek döntőjébe, majd később sokan választották hivatásként a zenei pályát.

Gorbunova Natalia (1960) - hárfaművész-tanár, SZEGED
Gorbunova Natalia tíz év alatt nemzetközi hírű hárfaiskolát teremtett Szegeden. Tanítványai kimagasló eredményeket értek el nemcsak országos, hanem nemzetközi versenyeken is. 2014-ben az MTV komolyzenei tehetségkutató műsorában, a Virtuózokban két tanítványa, Tóth Bettina és Szauer Bianka is a döntőig jutott. Tanítványai országos és nemzetközi versenyeken is szép eredményeket érnek el. Natalia nevéhez fűződik a háromévente megrendezésre kerülő nagy nemzetközi ismeretségű Szegedi Nemzetközi Hárfaverseny, melynek ő a megálmodója és művészeti vezetője. Szintén nevéhez köthető a Tavaszi Hárfa Napok, mely évente kerül megrendezésre, itt világhírű hárfaművészek tartanak kurzusokat és koncerteket.

Dr. Kiszelyné Czibik Tünde (1962) – tánctanár, VESZPRÉM 
Dr. Kiszelyné Czibik Tünde történelem-népművelés szakon végzett pedagógus, illetve főiskolai végzettségű edző. Aktív RSG versenyző volt, aki huszonöt éve hozta létre a Cholnoky Mozgásművészeti Stúdiót. A csapat állandó létszáma mára 3-400 fő között mozog. Óvodáskortól a felnőtt korig oktatja növendékeit, több ezer fő tanult nála az elmúlt negyed században. Czibik Tünde egy személyben tanár, szervező, koreográfus és ruhatervező is. Következetes, kitartó, szorgalmas, hozzáértő munkája, élete példa a gyermekeknek. Csoportjai működnek sok városban, rendszeresen részt vesz a határon túli magyar gyerekek táncos továbbképzésében Szerbiában. Tanítványai sokszoros Magyar- és Európa-bajnokok. Munkájával nem csak a táncolni vágyókat neveli, hanem célja az értő, táncművészetet szerető közönség megteremtése is.


TERMÉSZETTUDOMÁNYOS SZAKTANÁROK

Ábrám László (1960) - fizikatanár, BUDAPEST
Ábrám László a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskolában tanít. Odaadóan figyel tanítványaira, világosan és érthetően, ezzel együtt szakszerűen fogalmaz, így a tanulók számára lehetővé teszi a könnyebb fejlődést. Tanítványai tiszteletik és szeretik, az év minden napján fordulhatnak hozzá kérdéseikkel. Mindig szívesen segít a diákoknak, a kérdezést leküzdhetetlen szokásukká teszi. A tehetségekre már az első adandó alkalommal felfigyel, és támogatja őket gimnáziumi pályafutásuk során. A versenyek előtti hajrákban minden nap felkészülésre ad lehetőséget. A versenyekre saját szabadidejét átcsoportosítva, mindig maga viszi el diákjait, ezt a vidéki versenyek esetében gyakran önköltségen oldja meg. Nagyon fontosnak tartja, hogy a nehezebb anyagi helyzetű diákjai is részt vehessenek a versenyeken. Tagja a Jedlik és a Mikola versenyek feladatkitűző bizottságának.

Dr. Futóné Monori Edit (1960) - biológia-kémia tanár, DEBRECEN
Dr. Futóné Monori Edit biológia-kémia szakos mestertanár harminchárom évnyi szakmai tapasztalattal. A tanári pályára hivatásként tekint, rendkívül céltudatos, kimagasló munkabírású, precíz, híve a 21. századi pedagógiának. Példát mutat a gimnázium tanulóinak, illetve vezető- és mentor tanárként a Debreceni Egyetemről hozzá kerülő tanárjelölt hallgatóknak is. Reál munkaközösség-vezető, egyetemi záróvizsga bizottsági tag, a Magyar Géniusz Tehetségsegítő Program oktatója és tankönyv írója, az emelt szintű biológia érettségi vizsgabizottságának tagja és elnöke. Óráit töretlen lelkesedéssel és dinamizmussal tartja. Gondot fordít arra, hogy tanítványai valamennyi kulcskompetenciáját fejlessze. Figyelmet fordít a kritikus gondolkodásra, a problémamegoldó képesség fejlesztésére. Az iskolában minden évben szervez és koordinál természettudományos projekteket, kutatásokat.

Kiss Róbert (1967) – informatika-matematika-kémia tanár, KECSKEMÉT
Kiss Róbert a Bányai Júlia Gimnázium tanára, aki kiemelt figyelmet fordít a tanórákon kívüli tehetséggondozásra, a tehetséges diákok versenyekre való felkészítésére, különböző természettudományi és informatikai problémák megoldására. Az általa felkészített diákok rangos versenyeket nyertek, melyek között több nemzetközi és világverseny is megtalálható, ezek többsége a robotika területéhez kapcsolódik. Kezdeményezése nyomán indult el az iskolában a mára országszerte elismert Robotprogramozó Országos Csapatverseny, valamint a Kecskeméti Főiskolán a Mobilrobot programozó országos csapatverseny. Diákjai nemzetközi versenyeken is részt vesznek, többek közt a First Lego League komplex robotikai és természettudományi verseny megmérettetésein. Az általa felkészített csapatok az országos selejtezőket többször megnyerték, és a közép-európai fordulókban is szép eredményeket értek el.

Dr. Spissich László (1959) - matematika tanár, PÁPA
Dr. Spissich László először középiskolai tanárként kezdett dolgozni Pápán, az 1990-es évektől magántanárként középiskolások versenyeztetését és egyetemisták vizsgára való felkészítését végezte. Jó pedagógiai érzéke korán megmutatkozott, középiskolás évei alatt rendszeres szakkörvezetői tevékenységgel kezdte el a matematika oktatását. Nagy figyelemmel, sok empátiával keresi meg a városban a tehetséges diákokat, akiknek rendszeres mentorálását vállalja. A tehetséggondozás hatékonyabb megvalósítása érdekében 2012-ben megalapította a város néhány matematika tanárával a pápai Észkerék Egyesületet. Céljuk, hogy a matematika iránt érdeklődést mutató, kreatív, általános és középiskolás diákok tehetséggondozását élményszerű matematikaoktatással végezhessék. Munkásságának első kimagasló sikerét Burcsi Péterrel érte el, aki kétszeres aranyérmes matematikai diákolimpikon lett.

UTÁNPÓTLÁS EDZŐK

Borsodi Géza (1963)- kajak-kenu edző, GYŐR
Borsodi Géza a Győri Vízisport Egyesület kajak-kenu szakedzője több mint húsz éve. 1997-től 2008-ig a felnőtt maratoni válogatott szakági, majd vezető edzője férfi kajakban. Az utánpótlás korosztályban minden korcsoporttal dolgozott már a fiúknál. Versenyzői folyamatosan tagjai voltak a korosztályos válogatottnak, keze alól világ- és Európa-bajnokok kerültek ki. Tanítványait a sport alapvető szeretetére neveli, akiknek iskolai tanulmányait folyamatosan figyelemmel kíséri, kapcsolatot tart a tanárokkal. A rászoruló, hátrányos helyzetű vagy fogyatékkal élő gyerekeknek mindig és mindenben segít. Sokan a gyerekek közül második apukájukként tekintenek rá.

Flórusz János (1958) - judoedző, MISKOLC
Flórusz János 1991 óta dolgozik edzőként. Személyiségét kezdetektől fogva a teljes odaadás és lelkesedés jellemezte, pályája során számtalan jó képességű versenyzőt juttatott el a válogatottságig. Az edzések gyakoriságát, színvonalát mindig tanítványai céljai alapján határozta meg. A versenyzők kinevelése mellett több judoklub megalapításában is közreműködött. 2012-ben hozta létre saját klubját, a Hell Miskolci Judo Clubot, melynek azóta is elnöke és edzője. Jelenleg 80 igazolt versenyző és több mint 200 utánpótláskorú gyermek judózik a klub színeiben. Legkiemelkedőbb tanítványa Gercsák Szabina, aki Ifjúsági-Olimpiai, Világ- és Európa-bajnok, Junior Világ- és Európa-bajnok és U23-as Európa-bajnok lett. A MOL Tehetségtámogató Program 2009 óta támogatja a riói kvótaszerzésre is esélyes fiatal versenyezőt. 

Vedres Mátyásné Berecz Ilona (1947) - jégtánc edző, BUDAPEST
Vedres Mátyásné Berecz Ilona 1974 óta jégtánc edző a budapesti Spartacusnál. 1980-tól 1995-ig a Magyar Országos Korcsolya Szövetség jégtánc szakág vezetője volt, 1989-től a Testnevelési Főiskola jégtánc szakelőadója, szakreferense. 2015-től a magyar szinkronkorcsolya válogatott szövetségi edzője és jégtánc szakreferens a Magyar Országos Korcsolya Szövetségnél. Pályafutása sikerekben gazdag: sportolóként kétszeres felnőtt magyar bajnok, Európa bajnoki nyolcadik helyezett. Edzőként számos magyar bajnoki győzelem és éremszerzés mellett tanítványai Junior Világbajnoki ezüstérmet és negyedik helyezést, Junior Grand Prix döntőn szintén negyedik helyezést értek el. Az Engi-Tóth jégtáncospárral három olimpián vett részt. Jelenleg utánpótlás neveléssel foglalkozik.

Az Új Európa Alapítványról

Az Új Európa Alapítvány kiemelt figyelmet fordít a fiatal tehetségek, a gyermekegészségügy, civil szféra támogatására pályázati programjai keretében. A MOL Tehetségtámogató Program 10-18 év közötti tehetségeket támogat a sport, a művészet és a tudomány területén. Az Új Európa Alapítvány díjazza a fiatal tehetségekkel foglalkozó tanárok, edzők valamint újságírók munkáját is. A MOL Gyermekgyógyító Program a krónikusan beteg és a fogyatékkal élő gyermekekkel foglalkozó civil szervezeteket segíti. A KÖSZ! Program az iskolai közösségi szolgálat megvalósításában közreműködő civil szervezeteket támogatja. Az alapítvány közhasznú, alapítója a MOL, amelynek társadalmi felelősségvállalási programjában kiemelt szerepet játszik évi 150 millió forintos támogatási keretével. www.ujeuropaalapitvany.hu, www.facebook.com/ujeuropaalapitvany

A MOL társadalmi felelősségvállalásáról

A MOL mint Magyarország legnagyobb vállalata évente mintegy 1,7 milliárd forintot adományoz a különböző társadalmi kezdeményezések számára. A támogatási portfólióban a kultúra, az egészségügy, az oktatás, a közlekedésbiztonság, a környezetvédelem és a szociális ügyek mindegyike megjelenik. A vállalat társadalmi felelősségvállalásának jegyében hozta létre 2006-ban az Új Európa Alapítványt, amely évente 100 millió forintot fordít a fiatal sportolók, művészek, a pedagógusok és a gyermekegészségügy támogatására. Ennek eredményeképpen az elmúlt években közel 4000 fiatal sportolót, tudós- és művészpalántát és csapataikat részesítette a MOL Tehetségtámogató Program támogatásban. A MOL Gyermekgyógyító Program keretében 365 projekt nyert el támogatást, akik több mint 80.000 gyermek gyógyulásában közreműködtek. További információ: jovoujratoltve.hu; www.ujeuropaalapitvany.hu