Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Magyar fiatalok sikerei a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 22.

Az idén szeptemberben, a hollandiai Leidenben megrendezett EU Fiatal Tudósok Versenyén két magyar fiatal is különdíjban részesült

Az Európa Unió által évente szervezett legrangosabb tehetség-kutató verseny döntőjét, az EU Fiatal Tudósok Versenyét az idén szeptember 13-18. között rendezték meg a hollandiai Leidenben. A megmérettetésre olyan középiskolás versenyzők érkeztek, akik több ezer versenyzőből, a világ 35 országából lettek kiválasztva. A 14-20 év közötti fiatalok között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2021/2022. évben megrendezett Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny három első díjas pályázatának készítője képviselhette.

Az Európa Bajnokság különdíját (European Synchrotron Radiation Facility, ESRF) Barna Benedek László, a Budapesti Szent István Gimnázium tanulója nyerte el projektjével. Az UV-Covbel egy olyan orvostechnikai és gyógyszerkutatási berendezés, amely a fehérjék jelölésére szolgál, ez az úgynevezett ligand alapú fotokémiai jelölés. A fehérjét az UV led megvilágítja, ezáltal egy olyan jelölés jön létre a fehérjén, ami hosszú ideig tart és sokáig vizsgálható.

A másik különdíjat, a Bright Young Minds Award-ot, a tudományt és a társadalmat legjobban összekötő díjat Kovács Nóra Anna nyerte el. Projektjével igyekezett megalkotni egy teljesen új viszonyulásmódot a környezetszennyezési károk csökkentésére, melyet Társadalmi Tükör Technológiának (Social Mirror Technology) nevezett el. Első prototípusával, Rusty-val, arra törekszik, hogy képfelismerésre és feldolgozásra optimalizált kisméretű robotok segítségével az eldobott hulladékok detektálásra és monitorizálásra kerüljenek.

Gratulálunk és további sikeres tudományos munkát kívánunk!

A verseny további részleteiről a mellékelt sajtóközleményben olvashatnak.

Kép forrása: Magyar Innovációs Szövetség