Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Magyar fiú nyerte az idei Nemzetközi Fizika Diákolimpiát

2013. július 16.

Szabó Attila 12. osztályos pécsi diák kimagasló győzelemmel abszolút első helyezést ért el a 44. Nemzetközi Fizika Diákolimpián (IPhO). A fiatal tehetségnek sikerült elnyernie a legjobb elméleti dolgozatért és a legjobb európai férfi versenyzőnek járó különdíjat is.

Az idei olimpiát július 7-15. között Dániában, Koppenhágában rendezték meg, ahol 82 országból 381 versenyző mérte össze tudását. Az öt diákból álló magyar csapat két csapatvezetővel (Tasnádi Tamás, BME Matematikai Intézet; Vigh Máté, ELTE Fizikai Intézet, mindketten a budapesti diákolimpiai szakkör vezetői) és egy megfigyelővel (Simon Péter, a pécsi
Leövey Klára Gimnázium fizikatanára, Szabó Attila középiskolai felkészítőtanára) kiegészülve érkezett a megmérettetésre, ahol az egyéni pontszámok szerinti csökkenő sorrendben a következő egyéni eredmények születtek:

Szabó Attila 12. o. - aranyérem (Leővey Klára Gimnázium, Pécs, tanárai: Simon Péter, Kotek László)
Kovács Áron Dániel 12. o. - aranyérem (Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnázium, Budapest, tanárai: Horváth Gábor, Csefkó Zoltán)
Juhász Péter 11. o. - ezüstérem (Piarista Gimnázium, Budapest, tanárai: Urbán János, Szokolai Tibor, Horváth Gábor)
Jenei Márk 12. o. - ezüstérem (Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnázium, Budapest, tanárai: Csefkó Zoltán, Dvorák Cecília)
Papp Roland 11. o. - bronzérem (Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnázium, Budapest, tanára: Vigh Máté)

szabo-attila-nemzetkozi-fizikai-diakolimpia

Szabó Attila

A diákolimpiák történetében egyébként Attila az első, akinek két alkalommal is (tavaly és idén) sikerült elérnie az abszolút első helyezést, és ezzel világviszonylatban is minden idők legsikeresebb diákolimpikonjává vált.
 

Interjúnk Attilával még a verseny előtt: Máris mentor! - Beszélgetés Szabó Attilával, az idei Nemzetközi Fizikai Diákolimpia I. helyezettjével