Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Magyar középiskolás az idei Nobel-díj kiosztási ceremónián

2013. december 17.

A Magyar Innovációs Szövetség a 2013. december 4. és 11. között megrendezett Stockholm International Youth Science Seminarra és az azt lezáró Nobel-díj kiosztási ceremóniára és bankettre a 17 éves középiskolai diákot, Zsombori Balázst delegálta. Az utazást támogatta a MATEHETSZ.

Zsombori Balázs „PictoVerb” című pályamunkájával ért el első helyezést a 2012/2013 évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen.
 
A világ minden tájáról 24, 18-24 év közötti fiatal vehetett részt az eseményen, melynek keretében meghallgathatták az idei Nobel-díjasok előadásait. Később a fiatalok is az Aula Magna színpadára léphettek, és közel 1000 középiskolás, illetve a svéd TV élő közvetítése előtt ismertették projektjeiket. Zsombori Balázst arra is kiválasztották, hogy a stockholmi Királyi Műszaki Egyetem hallgatóinak is előadást tartson alkalmazásáról. A résztvevők ellátogathattak a Nobel Múzeumba, a Karolinska Institute-ba, valamint a Holmen Paper nevű papírgyárba is.
 
A legnagyobb megtiszteltetés azonban az idei és néhány korábbi Nobel-díjas társaságában történő fogadáson való részvétel volt, valamint az utolsó este, ahol a fiatalok a stockholmi Concert Hall-ban részesei lehettek a Nobel-díj kiosztási ceremóniának, majd a Városházán a bankettnek.
 
Zsombori Balázs utazását a MATEHETSZ is támogatta a Határtalan lehetőség projekt keretében.