Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

MATEHETSZ Közgyűlés 2015.

2015. április 30.

A MATEHETSZ közgyűlése elfogadta a 2014. évi beszámolót és új tagok felvételéről döntött.

A közhasznú egyesületként működő MATEHETSZ 2015. április 23-án tartotta éves rendes közgyűlését. A tagszervezetek betekintést nyerhettek a szövetség 2014-es gazdálkodási adataiba, és a könyvvizsgáló jelentése, valamint a Felügyelő Bizottság javaslata alapján elfogadták a 2014. évi beszámolót. A tagszervezetek képviselői megvitatták a futó és tervezett szakmai programokat, elfogadták a 2015. évre tervezett költségvetést. A közgyűlésen először vehetett részt a Református Pedagógiai Intézet, felvételét a tagszervezetek 2014 őszén szavazták meg. A Református Pedagógiai Intézet a református köznevelési rendszer tehetség-felismerési és tehetséggondozási munkáját tanulmányi versenyek szervezésével, verseny támogatással , tehetségfejlesztéssel kapcsolatos workshopok, konferenciák szervezésével segíti.
 
A mostani ülésen a tagszervezetek képviselői további két új intézmény felvételi kérelmét támogatták. Az Evangélikus Pedagógiai-szakmai Szolgáltató és Továbbképző Intézet azzal a céllal működik, hogy az evangélikus köznevelési intézmények és fenntartóik számára korszerű, széles körű pedagógiai-szakmai támogatást nyújtsanak, de szolgáltatásaik elérhetők bármely (nem egyházi) iskola pedagógusai, tanulói és a szülők számára is. Csatlakozásuk által az Evangélikus Egyházhoz tartozó köznevelési intézmények (42 intézményben több mint 16.000 diák) tehetséggondozása kaphat újabb impulzusokat, a MATEHETSZ pedig fontos új tapasztalatokkal gazdagodhat.
 
A Pro Progressio Alapítványt 1996-ban alapította meg a Műegyetem Támogatói és Baráti Köre az egyetemi tehetséggondozás és innovációs tevékenység támogatására. Az alapítvány pályázatai a BME minden hallgatója számára nyitottak, valamint a magyarországi középiskolák, illetve tanárok részéről érhetők el, ha a kiválósági kritériumoknak megfelelnek. Támogatásukat egyéni ösztöndíjként adják a pályázó fiataloknak, illetve esetenként szervezeteknek. Az alapítvány 2011-ben tehetséggondozó tevékenységének elismeréséért Kármán Tódor-díjban részesült.
 
A MATEHETSZ tagjainak sorába választott szervezetek egyúttal a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács tagjaivá is válnak.