Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Nobel-szemináriumon a Tehetséghidakkal

2014. január 12.

A PictoVerb tizennyolc éves „atyja”, Zsombori Balázs a Nobel-gáláról.

Zsombori Balázs a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola diákjaként előbb első díjat nyert a Magyar Innovációs Szövetség Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyén, majd a 18 éves  innovátor-tehetség a verbális kommunikációban korlátozottakat segítő PictoVerb programmal bronzérmes lett az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén. Kiemelkedő eredményei nyomán a MATEHETSZ Tehetséghidak program támogatásával Nobel-díjasokkal egy helyen előadást tarthatott svéd egyetemistáknak. Találmányáról, valamint prágai és stockholmi élményeiről kérdeztük.
 
Hogyan lehetne bemutatni a PictoVerb ötletet laikusoknak?
 
A PictoVerb egy olyan táblagépekre és okostelefonokra, illetve számítógépekre készült program, mely lebontja a beszédben korlátozottak kommunikációs és nyelvi akadályait. A rendszer felhasználói felülete a célcsoportok szükségleteihez igazodva rendkívül egyszerű, mindenki által felismerhető képeket jelenít meg tematikus csoportosításban (pl. étkezés, tisztálkodás, szabadidő, segélykérés stb.). A felhasználó által kiválasztott képekből vagy azok kombinációjából a program nyelvtanilag helyes mondatokat hoz létre, melyeket hangosan meg is szólaltat (pl. „Nem kérek kakaót.”). A PictoVerb érintéssel vezérelhető, valamint támogat egy fejmozgás-figyelő funkciót, mely lehetővé teszi a mozgásban korlátozottak kommunikációját is.
 
Mennyit és miben fejlődött 2013-ban a PictoVerb?
2013 második féléve a tesztelés időszaka volt. A célcsoportok képviselői rendre visszajelezték tapasztalataikat, amelyek megmutatták számomra a további fejlesztések irányát.
 
Miként zajlott az európai innovációs verseny, ahol a PictoVerb diadalmaskodott?
A 25. Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyét Prágában rendezték, a versenyen 37 ország 126 tanulója versenyzett. Minden projekt egy külön kiállítási standot kapott, ahol ismertethettük munkáinkat. A neves professzorokból és tudósokból álló nemzetközi zsűri 30-30 perces interjúk keretében bizonyosodott meg az elért eredményeinkről. Minden versenyzőnek legalább hat zsűrizésen kellett átesnie a négynapos rendezvény során, mielőtt a versenybizottság végleges döntést hozott.
Standjaink a nagyközönség számára is nyitva álltak, hogy az érdeklődők is megismerkedjenek a fiatal tudósok és feltalálók műveivel. A cseh ajkú látogatók nagy érdeklődéssel jöttek asztalomhoz, amikor meghallották, hogy a PictoVerb anyanyelvükön szólal meg. A zsűrinek olykor úgy kellett helyet szorítanom.
 
A nemzetközi zsűri a PictoVerb-et III. helyezéssel méltatta, ezzel Magyarország megőrizte előkelő harmadik helyét az éremtáblázaton.
 
Hogyan mérik össze egy ilyen versenyen a zsűri szakértői az almát a körtével – vagyis a különféle innovációkat mi alapján tudják összehasonlítani?
A résztvevő 81 pályázat a tudomány sokszínűségét reprezentálta. Minden projektet elsőként a saját tudományterületén belül, tudományos megalapozottság, illetve színvonal alapján vetettek össze. Az egyes ágak kiemelkedő innovációi vettek csak részt az abszolút kategórián belüli rangsorolásban. Ehhez a zsűrinek már olyan szempontokat kellett sorra venni, melyek mindegyik munkában közösek voltak. Ilyen pl. a társadalmi hasznosság, a piaci potenciál, illetve a versenyzők motiváltsága, elkötelezettsége is mérvadó.
A nyertesekre jellemző volt a problémaorientált gondolkodás, hogy olyan megoldásokkal álltak elő, melyek valós szükségletekre reflektálnak. A finn I. helyezettben és bennem közös volt továbbá, hogy mindketten egy erős vízió jegyében dolgoztunk. Ő azt tűzte ki célul, hogy reformálja a zeneelmélet oktatását, én pedig azt, hogy hangot adjak a beszédjükben korlátozott embertársainknak. Talán ez is az oka, hogy az Európai Bizottság K+F igazgatósága a versenyről kettőnket hívott meg Brüsszelbe, ahol egy konferencia keretein belül, 250 kutató előtt ismertethettük projektjeinket.
 
Milyen tapasztalatokat szerzett a Nobel-szemináriumon? Kik vettek ott részt? Mi volt a program?
A Nobel Alapítvány támogatásával 1976 óta megrendezett Stockholm International Youth Science Seminar kiemelt célja, hogy a világ minden tájáról érkező, különböző tudományterületen jeleskedő 25 fiatal bemutatásával inspirálja a svéd diákok tudomány iránti érdeklődését, továbbá előmozdítsa a résztvevők tudományos előrelépését, kapcsolatépítését.
Az egy hétig tartó rendezvény alatt látogatást tettünk a Karolinska Intézet, illetve a Stockholmi Királyi Műszaki Egyetem csúcstechnológiát használó laboratóriumaiban. Meghallgathattuk az idei Nobel-díjasok előadásait és lehetőségünk nyílt a velük való személyes találkozásra is. Megnéztük a Nobel Múzeum kiállításait, ahol részt vettünk egy tudományetikai szemináriumon is. Üzemlátogatáson vettünk részt a Holmen Paper papírgyárban, és hajókirándulás keretében ismerkedtünk Stockholm látnivalóival.
Nagy megtiszteltetés volt, hogy a Nobel-díjas tudósok után mi is bemutatkozhattunk az Aula Magnában, a Stockholmi Egyetemen hatalmas előadótermében. Itt 1000 svéd középiskolás számára mutattuk be projektjeinket. Nyolcunkat arra is felkértek, hogy a Stockholmi Királyi Műszaki Egyetemen az érdeklődő egyetemistáknak tartsunk bemutatkozó előadást.
 
Milyen érzés volt részt venni a Nobel-díj átadáson? Mi tetszett itt a  legjobban? Mi lepte meg? 
A szeminárium fénypontja a Nobel-díj átadási ceremónián való részvételünk volt. Felemelő volt látni a szertartás pompáját, a tudomány tiszteletére összegyűlt ünneplő közönséget.
A díjátadást követő négy órás bankett szintén különleges kulturális élménnyel gazdagított. A gyönyörű zenei betétek közül engem az fogott meg legjobban, amely kifejezetten erre az alkalomra íródott, és a dal refrénjének kulcsüzenetei a bankettnek otthont adó városházi díszterem falára voltak kivetítve. Egyik ilyen volt az „Encourage curiosity in all our children's minds”. Tulajdonképpen ezt teszi a Magyar Innovációs Szövetség is, amikor az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Versennyel lehetőséget ad a középiskolásoknak arra, hogy saját kreatív ötleteiket bontsák ki, és mentorálás segítségével életképes tudományos eredményekké, találmányokká fejlesszék azokat.
Ezúton is köszönöm a Magyar Innovációs Szövetség, valamint a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének támogatását, akik lehetővé tették, hogy Magyarországot képviselhessem a Stockholm International Youth Science Seminar-on. 
 
Hogyan tovább 2014-ben a PictoVerbbel?
Jelenleg a tesztelési tapasztalatokra építve a program tökéletesítése folyik. Várhatóan még 2014 első félévében bárki által megfizethető áron, globálisan elérhetővé válik a PictoVerb termékcsalád első tagja.