Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Öveges professzor is büszke lenne

2015. január 12.

Élményalapú oktatás a szombathelyi Bolyai modern laborjában.

A közel 234 millió forint európai uniós támogatás segítségével a megye további 11 iskolája használhatja az új épületszárnyat.

December 18-án avatták fel Szombathelyen a Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium korábbi könyvtára helyén az új természettudományos labort. A legmodernebb technikai eszközökkel felszerelt labor élményszerű, „probléma alapú” oktatási módszerrel szeretteti meg a tanulókkal a kémia, a biológia, a fizika és a földrajz tantárgyakat. 

Több ezer diák számára biztosít kísérletezési lehetőséget a Kíváncsi Természet című uniós pályázat keretében közel 234 millió forint európai uniós támogatás segítségével megvalósult új labor. A 350 nm-en több mobilfal segítségével egyszerre akár 36 diák is dolgozhat egyszerre.

A Bolyai Iskolát az ország egyik legjobb intézményeként tartják számon, diákjai kiváló eredményeket érnek el hazai és nemzetközi tanulmányi versenyeken.

A 11 partneriskolán kívül együttműködnek még a Nyugat-magyarországi Egyetemmel, a pedagógushallgatók 21. századi körülmények között tölthetik majd gyakorlati idejüket itt és dolgozhatnak együtt a diákokkal. Az igazi munka azonban majd februárban kezdődik, addig, így a téli szünet utáni első héten még csak a bolyais diákok próbálgatják az új laborjukat.

Papp Tibor, az iskola igazgatóhelyettese és a projekt vezetője a nyugat.hu-nak korábban úgy nyilatkozott, hogy hosszú távú célok megvalósításában gondolkodnak, így az sem elképzelhetetlen, hogy a diákok némelyike későbbiekben kollégája lesz oktatójának.

A projektben elnyert összeg 30 százalékát fordították építkezésre, a korábbi könyvtár átalakítására, a maradék 70 százalékot fejlesztésre, oktatásra, berendezésre, úti- és egyéb költségekre fordítják.

A projekt megvalósításán dolgozó, Rátz Tanár Úr és Bonis Bona díjas biológiatanár, Baranyai József a nyugat.hu-nak elmondta, ez a pályázat csakis összefogással jöhetett létre. A partneriskolák és a Bolyai pedagógusai, a szülők, valamint az egyetem mindannyian együtt dolgoztak a cél érdekében.

A labort nemcsak a tanórák keretében használhatják a diákok, workshopokat, továbbképzéseket, műhelykonferenciákat, bemutató órákat is szerveznek. Károly Frigyes, a Bolyai Iskola igazgatója kérdésünkre elmondta, tervei között szerepel egy az MTA-val együttműködésben megszervezett programsorozat, a 2015 – A Fény Nemzetközi Éve rendezvény részeként.


Károly Frigyes

Az építkezés 2014 nyarán indult, és decemberben, a szombathelyi Bolyai-iskola hagyományos tehetségnapján adták át az új labort. Az ünnepélyes megnyitón - ami pont a téli szünet előtti utolsó napokra esett, december 18-án volt, Bolyai születésére emlékezve -, az iskola diákjai és oktatói óriási lelkesedéssel, különféle tematikájú előadásokat és gyakorlati órákat tartottak az érdeklődőknek. A tanulók és vendégek részt vehettek biológiai, kémia és fizikai témájú órákon, megismerkedhettek például a szájhigiéniával, a DNS-ek világával, vulkánokkal, daganatos betegségekkel, fizikai modellekkel vagy a neurális hálókkal, avatott be minket a részletekbe az igazgató.

A megnyitó beszédek után egy játékos tudományos előadás következett, ahol nem kisebb jelentőségű tudósokat idéztek meg, mint Öveges professzort, Bolyai Jánost, Galileit, Archimédeszt, Einsteint és Marie Curie-t. A tehetségnapi ünnepség végén Hajnal Bence orvostanhallgató vezetésével az iskola nagyjából ezer diákja, dallal koronázta meg az eseményt.

Érdekességként még az is megemlíthető: a labor tetejét úgy alakították ki, hogy növényekkel be lehessen azt ültetni, valamint egy terrárium is gazdagítja különleges állat- és növényvilágával az új épületet.

Forrás: nyugat.hu, sztv.hu, alon.hu, bolyai.nyme.hu