Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Rátz Tanár Úr nyomdokain

2013. december 3.

A hazai természettudományos tehetséggondozás kiválóságait díjazták november 27-én.

„Hogy ne csak a világhírű tudósok, de a tanáraik nevét is ismerjük...” – szól a Rátz Tanár Úr Életműdíj mottója. 2013 novemberében tizenharmadik alkalommal díjaztak természettudós tanárokat, akik jelentős eredményeket értek el a tehetséggondozás területén. 
 
A díj névadója, Rátz Tanár Úr, a budapesti  Fasori Evangélikus Gimnázium tanára volt, aki többek között Neumann Jánost és Wigner Jenőt is tanította. Az elismerést a három magyar cég (Ericsson Magyarország, Graphisoft, Richter Gedeon Zrt.) képviselői által 2001-ben életre hívott alapítványnak a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriuma ítéli oda évente hat pedagógusnak. A Rátz Tanár Úr Életműdíj fejenként 1,2 millió forintos pénzjutalommal ismeri el a kiváló pedagógusok teljesítményét.
 
A díjazottak olyan középiskolai és általános iskolai tanárok, akik az alapítók tevékenységi köréhez szorosan kapcsolódó magyarországi matematika-, fizika-, kémia-, biológiaoktatás területén kimagasló szerepet töltenek be a természettudományok népszerűsítésében és a tehetséggondozásban. 2013-ban a Magyar Tudományos Akadémián dr. Halász Tibor, Horváth Gábor (fizika), Brenyó Mihály, Brenyó Mihályné, Károlyi Károly (matematika), dr. Lenkei Irén, dr. Lénárd Gábor (biológia), dr. Cs. Nagy Gábor és Oláh Gábor Péter (kémia) tanárok vehették át a díjakat. Ezúton is gratulálunk nekik az elismeréshez!