Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

A siker receptje: tehetség és lehetőség

2014. szeptember 14.

Augusztus 25. és 27. között kilencedik alkalommal rendezte meg az Életút Napot a Csányi Alapítvány Telkiben.

A Tehetséghidak Program eszközpályázatának keretén belül a Csányi Alapítvány nagybajomi, kaposvári, pécsi és jászberényi Közösségi Háza is számos hasznos eszközzel gazdagodhatott a szintetizátortól a focikapun át a ping-pong szetig.

Az alapítvány életében ez minden évben a legkülönlegesebb nap, hiszen ilyenkor összegyűlnek a „csányis” gyerekek, a támogatók és partnerek, valamint a munkatársak, hogy együtt vegyenek részt az érdekes programokon.

A Csányi Alapítvány egy évtizede azzal a céllal kezdte meg működését, hogy a tehetséges, hátrányos szociális háttérrel rendelkező gyermekeket már 10 éves korukban kiválassza és támogassa őket egészen az első diplomájuk megszerzéséig. Az alapítvány Életút Programjának lényege, ahogy neve is mutatja, abban rejlik, hogy a gyermekek nem projektszerű, egyszeri támogatásban részesülnek, hanem sok éven keresztül folyamatos segítséget kapnak.

A program keretein belül a gyerekek fejlesztő foglalkozásokon, tréningeken, intenzív kurzusokon, nyelvvizsgákon, ECDL vizsgákon, kulturális programokban, szaktáborokban és külföldi intenzív nyelvi táborokban vehetnek részt, emellett családjuk anyagi helyzetétől függően iskolakezdési támogatás, karácsonyi-, tanszer-, és élelmiszercsomag támogatást is kaphatnak.

A tehetséggondozás központja minden térségben a Közösségi Ház, jelenleg Szegeden, Kaposvárott, Nagybajomban, Pécsett és Mohácson folyik a munka, ahol főállású mentorokkal segítik szervezni a gyerekek életét. Az alapítvány munkáját 17 mentor és 51 fejlesztőpedagógus segíti. Jelenleg 270 diák vesz részt programokban, és egy gyermekre évente átlagosan körülbelül 1 millió forintot költenek. 2015 májusára szeretnék elérni a 300-as támogatotti létszámot, ezért új Közösségi Ház megnyitását tervezik Kaposvárott, Pécsett és Jászberényben.

Az alapítvány támogatottjai minden évben az Életút Napon mutathatják meg tehetségüket és az év közben elért eredményeiket. Az első két napon, augusztus 25-én és 26-án a gyermekek kreativitást fejlesztő foglalkozásokon, valamint játékos, sportos ügyességi versenyen vehettek részt az Életút Napi Vándorkupáért, és a harmadik napon, 27-én került sor az alapítvány válogatottjának és a magyar öregfiúk labdarúgó-válogatott barátságos meccsére, valamint a szokásos Életút Napi Gálára és kiállításra.

Az alapítvány az Életút Napon többek között a legeredményesebb tanulókat is jutalmazta, akik a jeles tanulmányi eredmény mellett a megyei és országos tanulmányi és sportversenyeken elért helyezésükkel, kiemelkedő művészeti teljesítményükkel, sikeres nyelvvizsgájukkal, és kiemelkedő közösségi munkájukkal érdemelték ki ezt a címet.

Kisfilm az eseményről