Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Táncház, budapesti zenei séták és sok-sok próba - véget ért a MATEHETSZ komolyzenei tábora

2013. szeptember 23.

A MATEHETSZ első komolyzenei táborát idén tartották Pomázon 23 általános iskolás fiatal részvételével.

A tehetségfejlesztő szünidei programon elismert művészek készítették fel az ifjú tehetségeket egy nyilvános budapesti kamarazenei hangversenyre. A tábort Turmezeyné dr. Heller Erika, valamint Palojtay Dávid fagott-művész vezették. 
 
A tábor első két estéjének programja Dávid Imre pszichológus játékos foglalkozása volt, ahol a gyerekek önismereti játékok mellett igazi csapattá kovácsolódtak. A foglalkozás kiemelt célja volt, hogy a zenében tehetséges gyermekeknek segítsen megküzdeni a fellépésekkel szükségszerűen együtt járó stresszel és lámpalázzal. A kamarazenei foglalkozások előkészítése már a tábor előtt megkezdődött. A gyerekek kaptak egy-egy feldolgozandó művet, melynek szólamait előzetesen gyakorolhatták, így a táborban a hangsúly a művészi kidolgozásra és az előadóművészeti fejlesztésre helyeződhetett.
 
 
A zenei foglalkozások a pomázi Teleki-Wattay Művészeti Iskolában zajlottak mentortanárok vezetésével kisebb csoportokban. Rozmán Lajos a fafúvósokkal, Káip Róbert a rézfúvósokkal foglalkozott, Schmidt Eleonóra, Kékesi Judit zongoraművészek és Bolyki Zoltán hegedűművész pedig a különböző hangszerekből összeállított együtteseket irányították. A zenei fejlesztés mellett a tábor kedvelt eseménye volt az oldott hangulatú „táncház”. A testi felfrissülés mellett Aranyos Ágotától reneszánsz és barokk táncokat tanulhattak a fiatalok, és megismerkedtek a historikus táncok történetével, a zenei stílusokkal való kapcsolatával is. 
 
A komoly és koncentrált munka mellett kikapcsolódásra is jutott idő. A gyerekek meglátogatták a szentendrei Skanzent, ahol a korhűen rekonstruált parasztházak, a különös barlanglakások vagy a régi malom bemutatásán keresztül Magyarország izgalmas néprajzába is betekintést nyerhettek. A tábor legnépszerűbb programjának bizonyult a „Budapesti zenei séták” címet viselő városi barangolás. A gyerekek már  otthon kiválasztottak egy-egy számukra izgalmas zenével kapcsolatos budapesti helyszínt, a táborvezetők pedig a helyszínek alapján összeállították a rendhagyó séta útvonalát. A fiatalok így, egymás érdeklődését követve jutottak el például a Fiumei úti temetőbe, a Liszt Múzeumba vagy a Budai Várba, ahol egy izgalmas, új megközelítésben ismerkedhettek a zene világával.
 
A program utolsó napja a megmérettetésé volt. A gyerekek a hat napon át tartó intenzív munka gyümölcsét mutathatták be a Nemzeti Galériában rendezett zárókoncerten. A táborzáró esemény nagy sikernek örvendett, és ami talán a legnagyobb eredmény: a gyerekek azóta is tartják egymással a kapcsolatot és igazi zenészközösség vált belőlük.