Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Tavasszal új felhívások a tehetséggondozás területén

2016. február 29.

Idén a hazai költségvetési források keretében - a 2015. évhez hasonlóan - ismét 2,8 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Tehetség Program céljainak megvalósítására

Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum 2016-os évi első ülésén egyhangúlag elfogadta a Program keretében 2016-ban kiírásra kerülő pályázatok forrásfelosztásának és ütemezésének javaslatát. A tervezett kiírások céljaikban illeszkednek a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának 2015–2016. évi cselekvési programjában meghatározott intézkedésekhez.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárt elnökként Schanda Tamás ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár helyettesítette, aki beszámolt az előző évi pályázatok eddigi eredményeiről, és a kiírások közül is kiemelte az újdonságként először tavaly meghirdetett és rendkívül nagy sikerű, a Nemzet Fiatal Tehetségeiért ösztöndíj elnyerésére lehetőséget biztosító kiírást.

Schanda Tamás tájékoztatta a Fórum tagjait, hogy 2016. február 10-én elindult a Nemzeti Tehetség Programra felajánlható adó 1%-okról szóló tájékoztató és figyelemfelhívó kampány.

A tagok és meghívott vendégek rövid előadás keretében kaptak tájékoztatást a Nemzeti Tehetség Program céljainak megvalósítására irányuló, Európai Uniós fejlesztési forrásokból megvalósuló Tehetségek Magyarországa elnevezésű program (kódszáma: EFOP-3.2.1-15) tartalmáról, tervezett tevékenységeiről. A szakmai program megvalósítására a következő 5 évben 6,5 milliárd forint allokálódik, ezáltal a tehetségsegítésre rendelkezésre álló hazai források ez idő alatt évente több, mint 1 milliárd forinttal egészülhetnek ki.

A helyettes államtitkár beszélt a 2016. évi kiírások legfontosabb újdonságairól. Az idei évtől számos nyílt felhívás is elérhetővé válik a határon túli oktatási profilú magyar civil szervezetek, magyar tanítási nyelvű általános vagy középiskolák tehetséggondozó programjai, határon túli magyar tehetségek számára is. A támogató 2016-ban is folytatni kívánja a pályázati rendszerhez kapcsolódóan a jelentkezők számára a pályázást könnyítő szabályozások bevezetését. Ilyen könnyítés lesz várhatóan az, hogy amennyiben a pályázó több pályázatot is benyújt, abban az esetben elégséges a legkorábban benyújtott jelentkezéshez csatolni a felhívásban a pályázat benyújtásának feltételeként meghatározott dokumentumokat. A pályázati felhívások 2016-ban - a tavalyi évhez képest még korábban - várhatóan tavasszal jelennek meg annak érdekében, hogy a tehetségsegítő szervezetek már támogatást nyert programjaikkal tervezve kezdhessék meg a 2016/2017-es tanév szakmai munkáját.