Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Tehetségek bátorítása a migráció és az interkulturalizmus kontextusában

2016. március 16.

 ECHA (Európai Tehetségsegítő Tanács) konferencia, Bécs, 2016 március 2-5.

Rendhagyónak mondható, napjainkban azonban különösen aktuális témát sejtetett az ECHA (Európai Tehetségsegítő Tanács) két évente megrendezendő konferenciájának alcíme: Tehetségek bátorítása a migráció és az interkulturalizmus kontextusában.   A konferencia szakmai súlyát jelzi, hogy az ünnepélyes megnyitóján részt vett Martine Reicherts, az EU oktatási és kulturális főigazgatója, Harald Mahrer, osztrák tudományos államtitkár és Christopher Schönborn bíboros is.

A plenáris előadások az oktatás filozófiai alapjaitól a migránsok tehetség kibontakoztatásának lehetőségein át az egyes országokban megvalósuló tehetségsegítő jó gyakorlatokig járták körbe a megadott témát. A szekcióülések, szimpóziumok szerteágazóbb témakörökben a tehetségfejlesztéssel kapcsolatos európai és Európán kívüli kutatásokra és tehetségfejlesztés lehetőségeire fókuszáltak.

A Christian University College of Teacher Education (Katolikus Tanárképző Egyetem) TIBI – Thomasianum intézetének tehetséges diákok oktatásával és innovációval tanszéke által rendezett esemény kiemelkedően sok érdeklődőt vonzott. A színvonalas programra (és a turisztikailag is sokakat vonzó Bécsbe) 50 országból 608 tehetséggondozás iránt érdeklődő szakember érkezett.

Büszkék lehetünk arra, hogy a különböző magyar szervezetekből regisztrált 12 fő a 8. volt az országoknak - a résztvevők száma alapján készített - ranglistáján. Szakmai szekcióüléseken, szimpóziumokon és poszter kiállításon adtak számot a magyar kollégák a legújabb hazai kutatásokról, jó gyakorlatokról. Többek közt a MATEHETSZ Templeton programjának szakmai elemei 4 előadás keretében kerültek bemutatásra. Dr. Gyarmathy Éva, dr Kovács Kristóf, Klein Balázs, dr. Péter-Szarka Szilvia beszélt az elmúlt egy évben kialakított tehetségkutató program eddigi eredményeiről. Az ECHA-poszterverseny két díjának egyikét pedig Hornyák Balázs zenei tehetségmodellel foglalkozó posztere nyerte el. A programról részletesen tájékozódatunk a konferencia szervezői által kiadott programfüzetből.

Az ECHA tagjai a kétévenkénti konferencia kapcsán tartják meg Általános Közgyűlésüket, mely idén elnökválasztó ülés is volt egyben. Örömmel adhatjuk hírül, hogy az ECHA ismét Csermely Péter professzort választotta elnökéül.  Előző négy éves ciklusa alatt számos újítás indult el, többek között az Európai Tehetségsegítő Hálózat 14 központjának közös munkája. A választásoknak két másik magyar vonatkozása is volt: a Közgyűlés Fuszek Csilla mandátumát az ECHA Qualification Bizottságában 4 évre meghosszabbította, dr. Péter-Szarka Szilvia pedig az újonnan megalakított, elsősorban az ECHA diplomával foglalkozó, Oktatási Bizottság tagja lett.  Az új alelnök személyéről és az ECHA szervezetének többi tisztségviselőjével kapcsolatban itt olvashatunk: