Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

A tehetséggondozás helyzete a magyar felsőoktatásban

2015. február 12.

Az MTT és a KMTTK műhelybeszélgetése a felsőoktatási tehetségpontok és tanácsok helyzetéről és lehetőségeiről.

A Magyar Tehetséggondozó Társaság (MTT) felsőoktatási szekciója és a Kárpát-medencei Tehetségsegítő Tanácsok Kollégiumának (KMTTK) felsőoktatási munkacsoportja műhelybeszélgetést szervezett a felsőoktatási tehetségpontok és tanácsok helyzetéről és lehetőségeiről. A rendezvényre 2015. január 23-án került sor, a házigazda szerepét a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kara vállalta.

A megbeszélésen szinte valamennyi felsőoktatási tehetségsegítő tanács képviseltette magát. A résztvevők Prof. Faigl Ferenc dékán köszöntőjét követően meghallgatták Kormos Dénes, a Kárpát-medencei Tehetségsegítő Tanácsok Kollégiuma elnökének előadását a felsőoktatási tanácsok helyzetéről, illetve a hazai forrású pályázati lehetőségeikről.

Az előadás alapján élénk beszélgetés alakult ki részben a felsőoktatási tehetséggondozás sokszínűségéről, részben pedig a kívánatos pályázati formákról. A résztvevők megegyeztek abban, hogy folytatják a jó gyakorlatok kölcsönös megismertetését, közös cselekvési tervet fogalmaznak meg, valamint javaslatokkal segítik a Nemzeti Tehetség Program felsőoktatást érintő pályázatainak kiírását.

A tanácskozás délutáni részében Bajor Péter, a MATEHETSZ ügyvezető elnöke adott tájékoztatást a felsőoktatási tehetséggondozást érintő európai uniós programokról, pályázatokról. Az előadással kapcsolatos kérdések és észrevételek szintén felvetették egy felsőoktatási tehetségsegítő stratégia szükségességét.

A program szervezői, dr. Bodnár Gabriella (MTT) és dr. Kovács Zoltán (KMTTK) zárszavukban megköszönték a MTT, a BMEGT és a MATEHETSZ támogatását, kiemelték a konzultáció sikerességét és vállalták, hogy a tanácskozást félévente megszervezik.