Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Több mint 100 program, közel 3000 résztvevő a MATEHETSZ II. képzési ütemében

2014. május 23.

2013. május 15-én jelent meg a Tehetséghidak Program második képzési ütemének pályázata, mely 2013. augusztus második felétől 2013. december közepéig tartott. Ebben a képzési ütemben 15 nyílt képzésen vehettek részt a tehetséggondozást végző pedagógusok, valamint a Tehetségpontok és a Tehetségsegítő Tanácsok 114 darab 10 órás képzésnek megfelelő csoportos képzésre pályázhattak.

A nyílt képzések a MATEHETSZ projektiroda szervezésében Budapesten valósultak meg, melyekre az ország számos pontjáról érkeztek egyéni jelentkezők. A legtöbb pedagógus Észak-Kelet Magyarországról, Pest megye és vonzáskörzetéből, illetve Baranya megyéből látogatott a fővárosban tartott képzésekre. A 114 csoportos képzés egy adott intézmény tehetséggondozással foglalkozó kollégáit szólította meg, és jellemzően az oktatási intézményben valósult meg.

A képzési paletta változatosságának köszönhetően óvópedagógusoktól pályaorientációs szakemberekig mindenki megtalálhatta a számára hasznosítható tudást ígérő képzést.  A legnépszerűbb képzések közé tartozott a tanulás tanításának módszertanát ismertető program, a táblajátékok segítségével megvalósuló gondolkodásfejlesztő képzés, vagy az óvodai tehetséggondozást vizsgáló program.

Egy-egy speciális tehetségterület gondozását megalapozó képzés mellett nagy sikernek örvendtek a széles körben alkalmazható tudást átadó képzések, amilyen a kreativitás és a tehetséggondozás összefüggéseit, a tehetséggondozás pszichológiai alapjait vagy a drámapedagógia módszereit vizsgáló programok.  

A képzéseken összesen 2631 résztvevő gyarapította tudását. Az első képzési ütem tanulságait levonva ezúttal nem csupán Tehetségpontok vagy Tehetségsegítő Tanácsok pályázhattak, de bővült a résztvevők köre olyan tehetséggondozással foglalkozó szakemberekkel is, akik még nem tagjai ilyen szervezetnek.

Az elégedettségmérési eredmények magas színvonalú, hasznosítható tudást  átadó képzésekről tanúskodnak. Az oktatók és a trénerek szaktudásával és munkájával kapcsolatban nagyon pozitív visszajelzések érkeztek, emellett a képzések szervezésének színvonalát is elismerték a résztvevők. A képzések sora a hamarosan záruló III. ütemmel folytatódott 2014 februárjában, és a szervezők reményei szerint a Tehetséghidak Program zárása után is lehet folytatása a hiánypótló szakmai munkának.