Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Török áfium ellen: Estöri!

2021. szeptember 13.

2021. október 10-ig lehet jelentkezni az ESTÖRI Kreatív Történelmi Verseny hatodik évadjára

Milyenek voltak egy ismert várkapitány mindennapjai? Miért érték kritikák a hitvédő Pázmány Pétert? Hogyan, milyen körülmények között élt és öltözködött a 16. század embere? Miben öltött testet a török-magyar háborúskodás és hogyan hatott a kultúrára a 150 éves „együttélés”? Ezekre a kérdésekre is választ keresnek majd azok a tizedikesek, akik jelentkeznek az Esterházy Magyarország Alapítvány Estöri Kreatív Történelmi Versenyének idei megmérettetésére, melynek célja, hogy a 21. század eszközeivel segítsen a 16-17. századi, három részre szakadt Magyarország történetének megismerésében.

Elindult a jelentkezés az Esterházy Magyarország Alapítvány szervezésében megvalósuló Estöri Kreatív Történelmi Verseny hatodik évadjának mezőnyébe. A verseny ismét azokat a történelem iránt érdeklődő tizedikes diákokat szólítja meg, akik nem félnek kreatív energiáikat is mozgósítani a vetélkedőben, a ma emberének mesélve a 150 éves török-magyar együttélés időszakáról. Ehhez mai eszközöket hívhatnak segítségül: online térbe kell helyezniük az időszak meghatározó momentumait, egyéniségeit, szellemiségét és hétköznapjait, hogy ne csak a diákok, de az érdeklődő közönség is rácsodálkozhasson erre az időszakra.

A versenyzőkre a beugró kvíz kérdések mellett olyan kihívások várnak, mint például egy elképzelt 16-17. századi online magazin címlapjának elkészítése és vezércikkének megírása, kreatív prezentáció és csapatfotó, valamint egy rövid videó elkészítése. A döntőbe jutó csapatokra izgalmas feladat vár: a felkészülés szakaszában elkészítik egy megadott török kori karakter Instagram profilját, majd a személyes részvétellel zajló döntőben a karakterhez és a korhoz kapcsolódó gyakorlati feladatok megoldásával mérhetik össze tudásukat és kreativitásukat, hogy kiderüljön, ki a legjobb az idei versenyben.

A verseny különleges élménye mellett a dobogós helyezetteket az Esterházy Magyarország Alapítvány értékes informatikai és audiovizuális eszközökkel jutalmazza. A legjobb versenymunkákat a honlapon és a közösségi média felületeken is publikálják. Vírushelyzet esetén a szervezők készülnek arra is, hogy akár az online térben is maradéktalanul megvalósíthassák az idei versenyt.

Az Alapítvány október 10-ig várja a háromfős csapatok és felkészítő tanáraik jelentkezését a www.estori.hu oldalon.

A verseny beharangozó videója itt érhető el.

ESTÖRI 2021/22