Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Újabb félszáz ígéret a jövőnek

2015. április 29.

A La femme magazin második alkalommal találta meg Magyarország 50 tehetséges fiatalját. 

2013-ban jelent meg először a tartalmában és megjelenésében egyaránt igényes La femme magazint publikáló Silver Kiadó gondozásában az 50 tehetséges magyar fiatal című kiadvány. A civil és állami összefogással létrejött együttműködés eredményeként a különleges publikáció és a hozzá kapcsolódó honlap egyaránt nagy népszerűségre tett szert rövid idő alatt. A MATEHETSZ (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége) büszke arra, hogy újra szakmai partnere lehetett a félszáz fiatal tehetséget hat hónapon keresztül mentoráló programnak: a sok száz jelöltből szakembereink választották ki azt a nyolcvan fiatalt, akik közül aztán a neves közéleti személyiségekből álló zsűri kiválasztotta az idei év ötven tehetségét. 
 
 
A mentorprogram keretében a szakmai zsűri által kiválasztott fiatalok lehetőséget kapnak arra, hogy a következő hónapokban a hazai tudományos, gazdasági és művészeti élet krémjéhez tartozó mentorokkal szorosabbra fűzzék kapcsolataikat. A kiíráskor cél volt, hogy ne kizárólag a művészeti vagy sporteredményekkel büszkélkedő fiatalok érezzék magukat megszólítottnak, hanem a tudományos élet területén, a kiemelkedő mesterségbeli tudással vagy a civil célokért küzdő tanulók is pályázzanak. A zsűri tagjai a teljesítmény, a társadalmi érték, az eredetiség, az újítóerő és az ösztönző erő szempontjai szerint pontozták és bírálták el az eléjük kerülő pályázatokat a kiadó által kialakított online rendszerben. 
 
A zsűri munkájában részt vett többek között Csermely Péter akadémikus, az Európai Tehetségsegítő Tanács elnöke és Szendrő Péter, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács alelnöke is. Bajor Péter, a MATEHETSZ ügyvezető elnöke, szintén ott ült a zsűriben: ő a kiadványban vele olvasható interjúban leszögezte, hogy a tehetség nem tör utat magának: „Az egyéni ambícióknak térre és impulzusokra van szükségük. Lehet, hogy ez egy félórás négyszemközti beszélgetés a gyerekkel, vagy egy olyan kiállítás meglátogatása, ahova egyébként nem jutna el. A tehetséggondozásba bele kell, hogy férjen a szorgalom ösztönzésén és a kreativitás fejlesztésén túl az is, hogy tárgyi eszközöket biztosítunk. Elképzelhető, hogy ez csupán egy buszjegy a városi foglalkozásra, de lehet, hogy egy versenyuszoda. Durva átlagban tízezer fejlesztőóra kell a tehetség kibontásához.”
 
A különszámban beszélgetést találhatunk Holló Mártával is, aki amellett, hogy az ország egyik legismertebb szerkesztő-műsorvezetőjeként dolgozott, most pedig coachként tevékenykedik, a Tehetség Piactér egyik mentoraként aktívan kivette részét a jövőorientált tehetséggondozásból. Amikor arról kérdezték, hogy mentorként mi inspirálta és mi a feladata, így válaszolt: „Segített a coaching során megszerzett tudás és az a személyes tapasztalat, amelyet én kaptam korábban. Azt éreztem, hogy ha tehetem, ebből vissza kell adnom. A mentorprogram lényege – és egyben legfőbb ereje –, hogy egymástól távol álló embereket köt össze, ezáltal sokkal szélesebb világképet, tapasztalatot kaphat a fiatal. Egy olyan segítő kerül mellé, akitől lehet kérdezni. Olyan területek kapcsolódnak, amelyek egyébként nem biztos, hogy találkoznának: a kiváló zongoristatehetség egy, a pénzügyi világban ismert mentor kezébe kerül, az ő látókörét, gondolkodását és kapcsolatrendszerét ismerheti meg.”
 
Hogy ez a sokrétű kapcsolatrendszer valóban megvalósulhasson, szükség van a félszáz különleges fiatal útját személyre szabott módon egyengető félszáz mentorra. Közöttük ott találjuk például a már említett Szendrő Pétert, Benkő Vilmos üzletembert, az Amerikai Kereskedelmi Kamara korábbi elnökét, Tehetségnagykövetet, Zsédenyi Adrienn (Zséda) Fonogram- és eMeRTon-díjas előadót, aki a Tehetség Piactér egyik mentora volt korábban. A mentorok sorát gyarapítja Miklósa Erika operaénekesnő, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Szűts Ildikó, az Országos Humánmenedzsment Egyesület elnöke és Fekete György professzor, a Semmelweis Egyetem Tehetséggondozó Tanácsának elnöke.
 
A kiadványt lapozgatva további ismerős arcokat is felfedezhetünk: a MATEHETSZ által támogatott ígéretes tehetségek közül jó néhányan bekerültek Magyarország ötven ifjú tálentuma közé. A geológia iránt érdeklődő, idén Felfedezettjeink különdíjjal kitüntetett Csorvási Nikolettel és a biotechnológiával foglalkozó Zónai Rolanddal a Tehetség Piactér tavalyi mentoráltjaiként találkoztunk. Az orvosi kar mellett a csembaló szakot is elvégezte Tóth-Vajna Zsombor, testvére, Tóth-Vajna Gergely pedig gyermekgyógyászként és muzsikusként is aktív: 2013-ban mindketten megkapták az Aegon "Érd el a célodat!" különdíját a Felfedezettjeink pályázaton. Az ösztöndíj-alapító és vállalkozó Farkas Dezső amellett, hogy a TEDx-en is kapott fellépési lehetőséget, a Tehetség Piactér egyik mentora volt. A biológus és környezetjogász, 2014-ben Sólyom-ösztöndíjas Sulyok Katalin, a MATEHETSZ elnökségi tagja szintén a tehetséges fiatalok sorát gyarapítja. 
 
Az eddig elért eredmények egyértelműen a program sikerét igazolták. Remélhetőleg folytatása következik.