Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Világhírű magyar óvoda

2019. május 15.

Az IRATDE (International Research Association for Talent Development and Excellence) egy egyedülálló szakmai világszervezet, amely támogatja a tehetséget, kreativitást, kiválóságot és az innovációt. Ennek érdekében konferenciákat, előadásokat szervez, publikál, keresi az új utakat az elmélet és a gyakorlat között. Idei évi konferencián a tiszaföldvári Vadárvácska Óvoda is képviselte hazánkat. 

A nemzetközi eseményről Bene Józsefné, az óvoda intézményvezetője, vezető profilú mesterpedagógus, tehetség tanácsadó számolt be:

"Intézményünk 2012 évtől tagja a Tehetségpont Hálózatnak. 2016-ban váltunk alkalmassá az Európai Tehetségpont Hálózatban való együttműködésre. 2018-ban ECHA tagok lettünk, a hálózatban kiemelkedő tehetséggondozói munkánkat elismerve bemutatkozhattunk az Európai Tehetséghálózat (ETSN) Dublinban rendezett konferenciáján, melynek záró rendezvényén Prof. Dr. Kuo Ching-Chinh tájékoztatást adott az IRADTE biennális világkonferenciáról, amely 2019-ben Tajpejben kerül megrendezésre. 
A Tajpej városában 2019. április 12-16 között lezajlott esemény szervezési jogát a Tajvani Nemzeti Egyetem kapta. A 2019 IRATDE biennális konferenciát szervező professzor asszony a tehetséggondozói tevékenységünket megismerve kérte fel intézményünket tevékenységeink, eredményeink, kutatásaink bemutatására és az IRATDE programkönyvében való publikálására.

Az első pillanatban úgy éreztük, megvalósíthatatlan feladat áll előttünk, de ismerve önmagunkat tudtuk, hogy nem adjuk fel.

Több héten keresztül dolgoztunk azon, hogy a szervezet által elvárt legmagasabb szakmai színvonalon mutathassuk be tehetséggondozói tevékenységeink elméleti és gyakorlati rendszerét, eredményeit. Kuo Ching-Chih Professzor Asszony biztatására két bevált jógyakorlatunk bemutatására vállalkoztunk.

A felkészülést, a szakmai formalitást Fuszek Csilla a Budapesti Európai Tehetségközpont igazgatója koordinálta. A kapcsolattartásban, a nyelvi fordításban Soós Antalné Molnár Erzsébet volt segítségünkre, akit a MATEHETSZ megbízásával támogatott.
Az intézményt Bene Józsefné intézményvezető, Bártfai Istvánné óvodapedagógus, Soós Antalné Molnár Erzsébet képviselte.
Az indulást megelőző hetekben egyre izgatottabban készültünk a prezentációinkra. Éjszakákon át írtuk, átírtuk, szerkesztettük, átszerkesztettük. Fáradtan, de a várakozás örömével indultunk el a tíz napos hosszú útra. Nem volt könnyű, de annál nemesebb feladatként éltük meg küldetésünket, amelyben támogatóink, családtagjaink, kollégáink segítettek bennünket.

26 országból közel 360 fő érkezett a világból a rendezvényre. Magyarországot, intézményünk a Vadárvácska Óvoda is képviselte az alkalmazott gyakorlatunk bemutatásával.

A program hat inspiráló főelőadást, két szakmai tanácskozást, és a tudományos bizottság által összeállított vendégelőadásokat, számos poszter bemutatót, workshopokat, társasági eseményeket, kiállításokat, iskolalátogatásokat, és a konferenciát követő kulturális kirándulást tartalmazott.

A nagyelőadásokat követően a szekcióelőadásoké volt a főszerep. A második napon a tehetséggondozói módszertanok kerültek bemutatásra. A Vadárvácska Óvodából Bártfai Istvánné mozgásfejlesztő módszertanát prezentálta Soós Antalné Molnár Erzsébet. Az előadás végén elismerő bizonyítványokat kaptunk, melyeket Dr. Mantak Yuen a Hong Kongi Egyetem doktora adott át. Az előadást követően a hongkongi egyetemről Dr. Susannie Leung érdeklődött óvodánk tehetséggondozó gyakorlatai iránt. Jelezte, hogy mindenképp szeretnének meglátogatni bennünket és mélyebben megismerkednének tehetséggondozói programjainkkal, gyakorlatainkkal.
A harmadik napon a zenei tehetségek fejlesztésének szekciójában kaptunk szerepet. Az előző napi előadásunkról ismerős arcok érkeztek, akik a mi prezentációnkra is kíváncsiak voltak. A szekció elnöke, Dr. Shunwen Wu professzor asszony üdvözölt bennünket, s nagy örömmel számolt be arról, hogy 20 éve ismeri és alkalmazza a Kodály módszert. A nyitó előadás a "Daloló Fecskék" tehetségműhely bemutatása volt. A programot Gere Lajosné Kurdics Ilona kolléganőnk alkotta, aki már nyugdíjas, de nagy lelkesedéssel kísérte figyelemmel utunkat.

A zenei képességek korai fejlesztésének gyakorlata, módszerei olyan érdeklődést váltott ki, hogy az előadás közben és a végén zenei gyakorlati elemek is bemutatásra, kipróbálásra kerültek.

A disszeminálások során mély impulzusok értek bennünket, olyan maradandó élményekben volt részünk, amelyek úgy érezzük, hogy beépülnek munkánkba, pedagógusi attitűdünkbe. Elhivatott szakmai tevékenységünkben újabb motiváció inspirál a továbbiakban bennünket.
A konferenciához kapcsolódóan hat iskolában szerveztek bemutatást a tehetséggondozás gyakorlatáról. A mi szekciónk a tudományok, felfedezések területén tehetségígéretekkel való foglalkozás gyakorlatát tekintette meg Affiliated Experimental Elementary School of University of Tajpei iskolában. Felejthetetlen élmény volt látni a gyermeki szabadságot támogató környezetet és a pedagógusi attitűdöket. A gyermekek hallatlan kreativitással készítették alkotásaikat és angol nyelven be is mutatták azok működését. 

A szervezőknek köszönhetően még társasági eseményeken, kiállításokon, díszvacsorán és vettünk részt.
Dr. Rachel Zorman izraeli kutatóintézet igazgató asszonyával is meg ismerkedtünk, aki legnagyobb meglepetésükre maga is beszélte a magyar nyelvet, mert szülei magyar származásúak voltak. A kommunikációnk kötetlenebbé vált, olyan tudásmegosztásban volt részünk, amely a későbbiekben meghatározó elemmé válhat munkánkban.
A program befejező részében kulturális kirándulást szerveztek a résztvevőknek, így Hualen megye és a Taroko Nemzeti Park csodálatos természeti szépségét láthattuk. A megye Visting iskolájának tanulói mutatták be iskolájukat.
Büszkék vagyunk arra, hogy a konferencia részvevői lehettünk és Magyarországot a világkonferencián sikeresen képviselhettük.
Olyan érzéseket éltünk meg, mely során azt tanácsoljuk mindenkinek, hogy merjenek a nemzetközi kapcsolatok felé nyitni, munkájukat ez által gyümölcsözőbbé tenni.  

Szeretném megköszönni minden segítőnknek, támogatónknak, hogy ezzel egy nagy álmunkat valóra tudtuk váltani: A VADÁRVÁCSKA ÓVODA VILÁGHÍRŰVÉ VÁLT!
Külön köszönöm a MATEHETSZ segítő támogatását."