Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Beszámoló a 2018-as Felfedezettjeinktől: Szőcs Boróka

2018. október 8.

Mutatkozz be néhány mondatban, mivel foglalkozol jelenleg? 

Jelenleg másodéves tanuló vagyok Kolozsváron, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Biológia és Geológia kar, Ökológia és Természetvédelem szakon, emellett a Pedagógiai modult is végzem. Jelenleg is a méhek élete foglalkoztat, így több kutatásban is benne vagyok.

 

Hogyan telt az elmúlt bő féléved, az ösztöndíj elnyerése óta, milyen eredményeid születtek?

Az elmúlt időszakban egy újjabb kutatásnak álltam neki, illetve egy korábbi kutatásomat bővítem ki, melynek címe: Hol és mikor híznak a méhek? Környezet- és korfüggő zsírfelhalmozás méheknél. Ezzel a dolgozattal tervezek részt venni a  2019 tavaszán megrendezésre kerülő XXXIV. Országos Tudományos Diákköri Konferencián.

 

Hogyan segítette a Felfedezettjeink ösztöndíj a tevékenységeidet?

Az ösztöndíjat a továbbtanulásomban használtam fel. Családomtól távol, Kolozsváron vagyok egyetemista, így ez az összeg nagy segítség volt számomra. A  folyamatban levő   kutatásaimhoz különböző méhészeti eszközökre, illetve méhekre volt szükségem, amelyeket ebből az összegből is tudtam fedezni. Sajnos a saját mikroszkóp beszerzésére nem került sor, hiszen ahhoz már komolyabb összeg szükséges, így ezt az összeget méhészeti kellékre, illetve méhekre fordítottam (beszerzett eszközök: méhész kalap, méhész kesztyű, füstölő, kaptárszolga).

 

Milyen jövőbeli terveid vannak?

A jelenlegi kutatásokat szeretném sikeresen befejezni, kidolgozni és publikálni, majd különböző diákkonferenciákon bemutatni. Emellett az ökológiával kapcsolatos érdeklődésem sem lankad, rengeteget utazok, tanulok, önkénteskedek, melyek  különböző területeken számtalan tapasztalattal, tudással és kapcsolattal gazdagítanak. Több terepgyakorlaton vettem részt, ahol a méhek mellett különböző rovarokról is tanulhattam. Az egyetemi terepgyakorlaton rovar begyűjtést, rovarpreparálást és határozást is megtanultam. Az ösztöndíjat a terepgyakorlatok fedezésére is használtam.

Ezúton is szeretném megköszönni az ösztöndíjat, mely sokat segített a szakmai fejlődésemben, továbbtanulásomban. 

További sok sikert kívánunk Borókának!